Något som blivit ännu mer trendigt under Corona är att göra hudanalys online. Tanken är fin och jag har full förståelse för att man ogärna vill vara nära andra människor just nu. Jag har lite invändningar mot trenden.

Ofta när man gör såna tester så sitter man hemma själv vid sin dator/ mobil och testen baseras på din egen uppfattning. De flesta är inte hudterapeuter och har generellt en dålig koll på hud. Självklart vill man dessutom gärna få mycket för pengarna.

Om man nu sitter i sitt hem och gissar lite och jag utgår ändå från att man ändå har lite koll eftersom man i alla fall gör ett test. Säg att jag har någon finne och tycker att jag därför har fet hud så det klickar jag i. Jag kommer då få förslag på acneprodukter vilket kanske inte passar för min ålder. Om jag nu börjar använda acneprodukter för fet hy så kommer min hud snabbt bli ännu sämre eftersom jag har torr känslig hud.

Om jag får acne är det antingen för att jag ätit något jag inte tål och sånt tar sällan testerna hänsyn till. När min hud känns fet är det oftast i pannan och kan vara orsakat av min mössa eller att jag lätt glömmer att min panna kan bli fet om jag applicerar för mycket kräm.

Annons

Något jag dessutom märkt är att många kollar analysen, tycker produkterna är dyra och letar något de tycker verkar lika. Då har de slösat bort både sin och hemsidans tid eftersom råden ändå bygger på någon form av kunskap.

Låt säga ändå att du mot all förmodan fyller i alla uppgifter korrekt om din hud och dessutom tar en bild som visar din hudtyp så den stackars hudterapeuten som ska göra analysen ändå lyckas hitta rätt produkter till just dig. Säg även att du lyder råden och köper allt du får rekommenderat, kan du då vara säker på att få rätt produkter? Om du lagt dig på en rimlig nivå på din förväntan och inte vill ha en komplett rutin för under 500 (jag råkade klicka i det en gång). Det du då ska tänka på är vad du kombinerar dina inköp med.

Om du nu köper en rengöring, ansiktsvatten och en dagcreme så ska de ju kombineras med nattcreme och förhoppningsvis serum. Du ska vara medveten om att kombinationen kan krocka.

Syns verkligen min hudtyp här? Fotat utan smink i ok belysning med en bra mobil… Det här är alltså en sån här bild som ska kunna ligga till grund för att göra en analys. Kolla gärna mina riktiga analyser som jag gjort så kanske ni ser svagheterna i att kolla på en bild.

Hur ska man göra då?

Även ett onlinetest är bättre än vilda gissningar eller råd från Facebookforum. Ska man vara säker föreslår jag att man bokar in en ordentlig hudanalys, gärna i samband med en ansiktsbehandling. Om man bokar ansiktsbehandling så ingår det alltid en analys även om du går till samma ställe i flera år eftersom huden konstant förändras. När man ändå gör en behandling så be om råd. Var ärlig med vilka produkter du använder och lyssna på råden.

Många tror att salongerna bara är ute efter att sälja sina produkter och ofta låter det som om man ska investera miljoner för att få en fin hud men de vet vad de talar om och i längden kan man spara pengar genom att slippa alla dessa felköp. Om du nu ber om råd på en salong, köp också produkterna av just den salongen. Många är små och har inga enorma inkomster. Dessutom går man ju sällan till revisorn och ber om råd och sedan hittar på en egen lösning utan att betala revisorn!

Jag har själv suttit och gissat på webshoppar. Gjort hudanalyser online och även frågat salonger om tips och letat andra alternativ själv och trott jag sparat pengar. Låt mig erkänna att jag har slängt så mycket tid och pengar i sjön så jag skäms. När jag skärpte mig och började gå på regelbundna ansiktsbehandlingar och köpte produkterna jag vart rekommenderad så vart det en otrolig skillnad. Dessutom så hjälper salongen dig att se hur din hud utvecklas. De märker även om du slarvar med att använda det du köper. En bonus är att de lite dyrare salongsprodukterna räcker väldigt länge om du använder dem rätt så i längden tror jag man sparar på att köpa rätt men kanske lite dyrare.

Annons