Det här är min favoritdryck i alla kategorier. För att förvirra ordentligt så har jag trott att det är kvass som jag gjort men när jag diskuterade med en bekant så sa hon att kvass baseras på bröd vilket även Wikipedia instämmer i Kvass är baserat på bröd och påminner i smaken om svagdricka.

Min älsklingsdryck smakar bär och är lite bubblig. Om du vet vad den heter så blir jag lycklig annars får den bara heta bärdryck och göra nytta i all anonymitet. Det ska vara fyllt av probiotika och göra nytta för kroppen. Dessutom är sockerhalten minimal.

Kombucha som du köper är oftast pastöriserad och har en hög sockerhalt. Jag håller gärna ner på socker och vill ha så mycket probiotika som möjligt. Om du har Scooby över så tar jag gärna emot lite och gör även egen kombucha. Den här drycken påminner om kombucha

Annons

Fermenterad bärdryck kvass?

Ingredienser

Instruktioner

  1. Rör ihop honung i lite vatten så det löser sig. Var noga med att inte skölja bären för noga men skölj av litegrann och häll dem med honungsvattnet. Rör om med en slev och mosa bären lite. Jag var lat och skivade i ca en halv citron i drycken. På bilden har jag gjort 2 liter. Ställ tillbringaren eller vad du nu blandat drycken i rumstemperatur 2-3 dagar. Sila bort bären. Vill du köra zero waste torkar du bären i ugnen eller äter dem.
  2. Om du vill ha kolsyrad dryck Häll upp drycken på flaska. För att undvika explosioner rekommenderar jag att du använder glasflaska med gummipackning. Låt drycken fortsätta stå i rumstemperatur och släpp gärna upp korken en gång per dag. 1-3 dagar brukar räcka för att få en fyllig smak och härliga bubblor. Jag brukar alltid försöka låta den bli bubblig eftersom den då även får mer nyttiga bakterier
  3. När drycken är klar kan du ställa den i kylen. Kylan avstannar processen. Hur länge den håller är jag osäker på eftersom jag alltid dricker upp den. Det känns på smaken om den stått för länge. Om du funderar på om du kan köra bil efter att ha druckit den är den gammal. På hösten brukar jag försöka ha en ny omgång redo hela tiden.

Noteringar

 

Felsökning – viktiga punkter

  • Vatten – vattnet ska vara ca 20grader. Är det för varmt dödar du bakterierna som ska göra nytta
  • Handdiska allt som du använder vid tillredningen. Maskindiskmedelsrester kan döda bakterierna
  • Skölj inte bären för noga. Mjölksyran på dem är viktig.
  • Honungen ska vara opastöriserad. De flesta honungar du köper som är i fast form är opastöriserad men kolla för säkerhets skull. Det allra bästa är om du hittar en lokal biodlare som kan köpa ifrån för att gynna lokal handel och gör att öka förutsättningarna för våra viktiga bin. Flytande honung är alltid upphettad och helt värdelös att använda till det här.
  • Ni som undviker socker kan vara lugna, 2 msk honung äts upp under processen men det är inget jag lovar är 100% men sockerhalten är låg

Annons