Folk & kultur 2025

Jag skriver stödanteckningar under mässan och justerar senare så ha överseende med ev stav och språkfel

Folk & kultur är Sverige största kulturpolitiska konvent. Jag tycker trots inriktningen att det är otroligt lite politiskt krigande och mer fokuserat på kreativitet och utveckling även om vissa inte riktigt fattar det. Under dagarna var det två försök till politisk pajkastning men i övrigt är det ett trevligt event. Kulturen ska ju inspirera och förena människor

Folk & kultur 2025 inleddes inte enligt plan i år. Med anledning av händelsen i Örebro vart det mer nedstämt men ändå med fokus på hur kulturen kan ena människor i dessa oroliga tider. Det är otroligt viktigt i svåra tider med gemenskap och även att hitta hopp.

Parisa Liljestrand var klädd i svart och hade ändrat hela talet till att hedra de drabbade och deras anhöriga. Med anledning av Elon Musks uttalande så kan jag definitivt intyga att politiker och media uppmärksammar händelsen.

Efter invigningen bar det av tillbaka över ån till Eskilstuna Ölkultur för panelsamtal Kan kulturstrategi och regional utvecklingsstrategi höra ihop – eller står det mot varandra? Det är alltid intressant att höra hur olika regioner ser på de frågorna. Där kom tyvärr även inspel i att svartmåla verkligheten. Klokt nog påtalades det att en regional utvecklingsstrategi inte ensam skapar en levande kultur men den kan visa en riktning och ambition. Olika regioner har olika utmaningar och möjligheter men en vilja leder framåt. Ytterst få flyttar till en region för att det är så bra att vara sjuk där men alla vill ha ett rikt utbud på fritiden.

Unescos mångfaldskonvention i praktiken arrangerades av Svenska Unescorådet och Statens kulturråd & Sida. Det är en fråga som jag tycker är väldigt viktig i dagens samhälle. Den kallas även 2005an och firar 20 år i år. Delar av den hostade jag sönder men mascaran överlevde. Mångfald är viktigt och de olika paneldeltagarna hade olika men ändå lika infallsvinklar. Något många missar i den är att inte tänka på att konventionen även kräver att vi ska ha ett internationellt kulturutbyte och att främja kulturell mångfald.

Varför behöver vi kultur i tider av stora samhällsutmaningar? Panelsamtal om Svenska Postkodlotteriets stiftelse och hur kulturen kan hantera svåra saker. Rädda Jorden Klubben bjöd på en performance show i samarbete med Art Lab i Gnesta. Svenska Postkodlotteriets Stiftelse är en av få privata finansiärer till kulturen och de finansierar även många av de i panelen. Jag hade förmånen att prata lite med Anusha Tyson från Historieberättarna. De driver många intressanta projekt. Magdi Beky Winnerstam är konstnärlig ledare för Långsjö teater.

Musiker i orostid panelen tog upp hur musiken enar och vikten av ceremonier i oroliga tider. Musiken har en viktig roll i våra liv i alla aspekter. I händelse av krig är den rollen väldigt viktigt. Vi fick även höra hur Fältartister arbetar. Det är lätt att tycka att krig och musik inte hör ihop men den kan förena i sorg och inge hopp.

När fötter, rygg och hjärna var utmattade begav jag mig till Eskilstunas teater för att se Kusinerna Det var otroligt intressant om kultur och enligt mig vad som händer under ytan i mötet med andra. Både gripande och tänkvärt. Många jag pratade med efteråt höll med om att den kröp under skinnet.

Guldkornen på Eskilstuna stadsmuseum – ett av tre nominerade till årets museum 2024

Utställningen för barnen är väldigt populär och ett bra sätt att inspirera till att besöka fler museer. Utställningen är byggd för att barnen ska kunna leka och upptäcka hur intressant historien kan vara
Årby är ett område som varit drabbat av många skjutningar. Utställningen var tänkt att stå några månader men är så populär att den stannat flera år. 250 barn boendes i Årby har medverkat genom sin bild av platsen. En skrämmande mix av hur barnen ritat sina favoritplatser till inspelning av en 3-åring som förklarar vad man ska göra vid en skjutning. Det sista kommer ge mig mardrömmar för inget barn ska behöva ha den tanken.
Museet är från början en vapenfabrik eller vapenfaktori som det egentligen heter. Utställningen om vapen var tänkvärd men ändå en del av stadens historia som inte ska gömmas bort. Vi besökare hamnade i många etiska diskussioner. Utställningen besöks av många

Expedition Framtiden – i skärningspunkten mellan kulturarv och morgondagens möjligheter vad finns mellan nutid och kulturarv? Vad händer när vi flätar ihop konst med vetenskap? Ett spännande projekt för att skapa en levande kultur i samarbete med vetenskapen.

https://play.lnu.se/media/t/0_p1c0o5um om du vill se film från projektet

Hundra år av teaterkonst: historia, utmaningar och framtid Från början var teatern kringresande men med tiden började fasta byggnader ta form vilket gav möjlighet till annan scenografi och akustisk. Det var prestigebyggnader som skulle visa status. Ofta speglade de klasssamhället och hade många olika entréer. Överklassen hade marmor och ståtlig utsmyckning medan de enklare entréerna inte var i närheten av det och klasserna mötte aldrig varandra. Kampen mellan att göra lokalerna tillgängliga för alla och att bevara byggnadens själ pågår hela tiden. En teater är mer än bara byggnader men byggnaden ger en ram och en upplevelse. De tog även upp att i en digital värld är vikten av möten och upplevelser större än någonsin.

Bastukultur var en ny programpunkt. Bastu är en umgängesplats som ev kan spåras till vikingars resor och att de tog hit sin variant av varmbadhusen men man vet inte helt säkert. Bastun har varit förbjudet i Sverige men vad jag hittat är det förbudet upphävt 2004. Kallbadhus och vanliga bastu finns över hela Sverige och ökade när vi skulle bli rena och hälsosamma. På så vi har vår bastukultur bidragit delvis till att skapa vårt välstånd.

Om bastandets hälsoaspekter mm runt om i världen finns det hälsopåståenden och avrådanden som inte har förankring i forskningen. Det f

Samtal om bastukulturer i Sverige och världen

Anne Lagercrantz, keynote speaker pratade om SVTs roll för kultur och information. I förhållande till världsmedia är SVT pyttesmå men fyller en viktig funktion i mediabruset. De ska stå för opartiskhet och verifierad information vilket fyller en viktig funktion. Vi behöver en trygg informationskälla som även kan ge oss underhållning.

Robert Uitto möter Gisela Nilsson i ett samtal om Hitta Hem – en föreställning om ett vittnesmål från förintelsen Gisela har satt upp en föreställning om hur hennes mamma överlevde förintelsen och hur judar än idag lever med hot. I en värld där vi tror oss vara så öppna och toleranta är det skrämmande att höra men ändå så viktigt att uppmärksamma.

Ulf Dernevik möter Magdalena Andersson var intressant. Hennes inledningsanförande var bra och hon betonade vikten av en fri kultur och nyttan vi i landet haft av studieförbunden.

. Diskussionen var en berg och dal bana. Örebro har säkert påverkat även henne. Vissa delar var kloka men sen började hon måla upp en bild av att styret idag stryker kulturen och vill lämna all makt till ”oligarker” hålla mänskligheten vid en skärm.

Min ork till seminarium tog slut och jag bestämde mig för att fördjupa mig lite i Eskilstuna innan hemfärden. Eskilstuna Konstmuseum bjuder på en stor bredd av konst och är inspirerande.

Trodde ni att min resa var klar där? Näpp för Eskilstuna stadsmusee gjorde mig nyfiken när de visade sina guldkorn så jag gick tillbaka dit och kollade lite till. De hade även en lekfull avdelning där man fick enkel förklaring till hur hydraulik och annat fungerade. Det var underbart att se vilket liv det var i det rummet.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *