Hudvård och miljö är en djungel men viktigt att ha koll på. Vi ska vara rädda om vår natur. När man börjar peta i ämnet så blir man snabbt förvirrad och uppgiven. Minsta lilla är bättre än inget och en person kan inte rädda världen så jag har samlat lite vurpor här.

Inlägget kommer uppdateras löpande och kom ihåg att alla steg räknas och ingen är perfekt. Jag samlar in lite motsägelsefulla saker här och vad som är rätt och fel verkar variera.

Som alltid, jag är ingen expert men nördar gärna ner mig i såna här frågor. Läs på och dra dina egna slutsatser. Jag vill gärna starta debatt.

DIY av mat

När vi ska vara snäll mot naturen brukar många rusa till köket och göra egna produkter för att vara snäll mot naturen. Det känns så smart och miljövänligt med naturliga ingredienser från köket men kolla även på vattenförbrukning för att ta fram maten och även hur ingredienserna fungerar på huden. Det känns också som om man är så ekonomisk när man använder det man har hemma. De är primärt framtagna som mat och en stor del av naturens resurser går till att odla mat. Om man ska ge husmorstipsen något beröm så ska det möjligen vara att man spar in på förpackningar men oftast kostar de mer än färdiga hudvårdsprodukter framtagna i ett labb och ger ofta sämre effekt. Enligt mig kan du använda maten till något gott och nyttigt och på så vis få fördelarna för huden.

  • Citrusfrukter – kan bränna din hud och orsaka irritation
  • Havregryn innehåller betaglukan som är bra för huden men testerna är gjorda på grynen i form av mat.
  • Avokado – smakar underbart, innehåller massor av bra ingredienser! Förbrukar fruktansvärt mycket vatten att odla. Generellt ska vi minska avokadointaget men att gegga det i ansiktet är korkat. Det finns bättre alternativ.
  • Bakpulver och bikarbonat googla Ph-vördet. Kan orsaka obalans.
  • Yoghurt – om vi inte tänker på mjölkindustrins påverkan på naturen så är yoghurt ett rätt ok alternativ. Kan lindra bränd hud efter solning. Ev kan mjölkyrabakterierna vara bra för huden.
  • Gurkmeja – oh my så jag ryser när jag tänker på när jag gjorde en ansiktsmask med gurkmeja i. Innan jag hade fått bort den så var ansiktet överexfolierat.
  • Kokosolja – det är omöjligt att diskutera diyhudvård utan att nämna kokosolja. Sorry alla som dyrkar den. Det är inte lösningen på allt även om den har bra egenskaper också. Framförallt täpper den till porerna och är inte det bästa alternativet som dag/ nattkräm.
  • Äppelcidervinäger – raw äppelcidervinäger är oftast bra för magen. Jag dricker det dagligen. På huden är det lite mer tveksamt. Det är en syra och ska absolut inte appliceras i koncentrerad form på ditt ansikte. Jag tror att det dessutom är billigare att köpa ett simpelt ansiktsvatten än att använda en bra äppelcidervinäger. Bakteriekulturen finns bara i opastöriserad äppelcidervinäger.

Annons

Naturliga ingredienser i köpta produkter

Vem har inte dansat av lycka över en produkt med bara naturliga ingredienser? Ok jag är kanske lite nördig men jag vill faktiskt använda naturliga produkter för att vara snäll mot vår natur. Tyvärr har hudvårdsindustrin insett att det vimlar av människor som vill satsa på mer naturliga produkter. Ta naturligt rosenvatten som exempel. Kom ihåg att det är bara ett exempel och inte på något vis bevis på att det är värst. Ca 1,5 dl rosenblad behövs för att ta fram ca 4dl rosenvatten. Låter inte så illa men riv av rosenbladen i ett decilitermått nästa gång någon ger dig rosor så märker du hur mycket det är. Om du ska göra eget rosenvatten så måste du vara noggrann med vilken sorts rosor du använder eftersom många är besprutade och absolut inte avsedda att applicera på huden. För naturen är ibland kemsikt framställda ingredienser bättre.

Att en ingrediens är naturlig är alltså ingen garanti för att den är bra eller säker. Olja, arsenik och annat är också naturligt. Var alltså vaksam även mot naturliga produkter för de kan ibland vara mer allergiframkallande än kemiska produkter. Nu kanske det låter som om jag vill att du bara ska använda produkter framtagna på kemisk väg men det är inte det jag vill. Jag vill bara balansera diskussionerna.

Eteriska oljor

Jag älskar dofter och eteriska oljor doftar ofta underbart. De fungerar även som en aktiv ingrediens och ger krämer och rengöringar effekt och väldoft. Många eteriska oljor är starkt allergiframkallande. Bland de mest vanliga att orsaka en allergisk reaktion är citrusoljor. Tea tree är också vanligt om man inte späder den rätt. Trenden ett tag har varit starkare är bättre vilket inte stämmer.

Annons

Peelingar

  • Aprikoskärnor – låter så fint och naturligt. Är mer eller mindre omöjlig att få slät så peelingar med aprikoskärnor har vassa kanter som kan orsaka repor i huden vilket på lång sikt skadar den. En peeling jag har skrev att de hade aprikosfrön i, jag antar att de känner till det dåliga ryktet aprikoskärnor har.
  • Kaffesump – jag erkänner att jag gjort egen kaffesumpspeeling och överlevt. Har du känslig hud ska du låta bli eftersom även kaffesump kan ha vassa kanter.
  • Socker – kan också vara vasst men löser upp sig rätt fort. Använd med försiktighet.
  • Salt – kan vara vasst men av alternativen är det här relativt ok.
  • Sandpapper – det var som tur var ett tag sedan jag såg sandpappersvantar. Exfolierar och avlägsnar hår. Behöver jag säga att det är lätt att överexfoliera med den? Mina ben är tacksam för att jag gått över till IPL

Förpackningar

Förpackningar ör en historia för sig och buden ändras hela tiden. Ibland är plast det värsta alternativet och ibland glas. Jag såg även någon som rekommenderade aluminium. Återvunnen plast som tas upp ur haven är ju en bra idé. Det hjälper haven och det är ju bra men jag är orolig så det inte bara blir ett marknadsföringstrick. I en drömvärld skulle ingen plast hamna i haven men det är nog en lång väg dig.

Plast är ibland bra. Nyproducerad engångsplast är generellt dåligt. Plast blandad med andra material mixat är svårt att återvinna och är det sämsta alternativet. Leta helst efter någon miljömärkning. Det finns inget enkelt svar på vilken som är bra eller dåligt. Minska plasten är alltid bra så ha det i tanken när du shoppar.

Glas känns miljövänligt. Känslor styr ju oss människor och vi gillar enkla svar. Ibland är glas bra men lika som med plast så glider skalan mellan bra och dåligt. Transportmässigt är glas dåligt eftersom det är tungt. Dessutom är det skört och det är ju lite opraktiskt vid resor och även för att kunna packa kompakt under transport. Att smälta ner glas kräver resurser och beroende på vilken plast du jämför med.

Aluminium ärligt talat så är jag dåligt påläst men aluminium har en låg vikt och är inte så skört. På så vis är det ett bra alternativ men aluminium kräver mycket naturresurser. När jag snubblade på aluminium som hudvårdsförpackning så hade de ett refillsystem Jag minns när Åhlens hade aluminiumflaskor till badolja och duschkräm. Snygga i badrummet men vart lätt buckliga om man tappade dem. De har säkert kvar dem än. Det jag är tveksam till är om man verkligen skickar in för påfyllning och hur mycket utsläpp orsakar transporterna fram och tillbaka.

I första hand tycker jag att en förpackning ska skydda produkterna. Om den inte är gjord så dina produkter håller så länge som möjligt så är ju förpackningen rätt värdelös oavsett vilket material den är gjord av. Hudvård görs för att kunna användas och helst ska du kunna använda upp allt innan det blir gammalt.

Några företag har börjat med refillsystem men tänk efter om du verkligen kommer skicka in en tom förpackning för påfyllning? Kolla bara så bra vi generellt är på att åka iväg med återvinning och liknande. Någon enstaka gång har jag köpt refill av t ex handtvål och hällt över i en snygg flaska. Shampo och Balsam har jag sett vissa hälla över i andra behållare av estetiska skäl. Jag vill gärna veta vilken sort jag använder och det är sällan en hel familj behöver samma sort. Tanken med färgmatchade produkter är bra men för mig funkar det inte och för miljön gör det ingen skillnad om man ändå köper en vanlig flaska och häller över i en annan.

Min slutsats är att egentligen finns det inte en sorts förpackning som är optimal utan det beror på vilken produkt den ska innehålla. Sen måste även förpackningen fungera för din livsstil. En miljömässigt bra glasflaska kan vara helt opraktisk om du reser mycket. Om den är gjord i skört glas är risken att du råkar förstöra den större.

Det som däremot gäller all skönhet och förpackningar är att man ska tänka efter vid inköp.

  • Behöver jag produkten överhuvudtaget?
  • Fungerar förpackningen för min livsstil?
  • Är det onödigt emballage?
  • Fråga gärna i butiken hur förpackningen är framtagen för att öka intresset för miljö Många har börjat göra smarta resurssnåla förpackningar och beröm gärna butiker som är pålästa och har ett helhetssystem.

Är du osäker hur en förpackning ska sorteras så har FTI en riktigt bra guide

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *