Annons

Vid det här laget så finns det nog inte en hudvårdsintresserad människa som inte snubblat på hyaluron och dess egenskaper. Bilden hur den binder vätskemolekyler är också rätt välkänd men jag vill fördjupa mig i vad det egentligen är. Hyaluronsyra är ett kroppseget ämne som är känt för sin vätskebindande förmåga. Namnet är lite vilseledande för det är inte en syra utan en sockerart. I kroppen binder den vatten till en geleliknande substans som är fuktgivande och stötdämpande mellan fibrerna i huden. Hälften av kroppens hyaluronsyra finns i hudens djupare lager men även i muskler och leder. Den håller fuktbalansen på en bra nivå och ger en slumpad frisk hud. Vi behöver hyaluronsyra för att må bra och för att se bra ut.

Hur görs hyaluronsyra

Det är en dyr ingrediens och framställningen är dyr men det behövs bara en liten mängd för att göra nytta i en kräm. Eftersom ursprunget är naturligt så finns den även i ekologiska produkter. För dig med känslig hud är det en god nyhet att den är väldigt mild och ytterst sällsynt med allergiska reaktioner. Den framställs genom mikrobfermentation och inga animaliska produkter används men är du extremvegan så kolla gärna en extra gång. Jag är inte kemist eller proffs.

Hyaluronsyra bryts ner

En elastisk hud med fin struktur behöver en bra fuktighetshalt. Hyaluronsyra bryts lätt ner av fria radikaler, sol och oxiderande ämnen. Det är en av orsakerna till att solskadad hud är rynkig och slapp.Det bryts även ner naturligt av kroppen men återbildas också men inte i samma takt som den bryts ner. Fillers innehåller ofta hyaluron och återställer fylligheten i huden. Tyvärr är det tillfälligt eftersom huden även bryter ner den.

 

Eftersom hyaluron är så bra på att binda fukt så är det inte undra på att den är populär i hudvård. Det finns gott om dokumentation och den anses vara en säker ingrediens. För vissa med känslig hud kan det vara värt att testa hyaluron för att se om de får en förbättring. Fuktbrist kan ge problem med känslig hud och biverkningarna med hyaluronsyra är få.

Vissa hävdar att hyaluron är meningslös eftersom molekylen är för stor för att nå ner i hudbarriären. Den gör nytta i form av att bilda en film på huden och den skyddar, stärker och ger fukt. Det finns både stormolekylär och småmolekylär hyaluronsyra och fuktfattig hud behöver stormolekylär hyaluron för att behålla fukten. Småmolekylär går ner mellan cellerna och fyller ut och ger en plumpande effekt. Krämtillverkarna brukar vara riktigt bra på att tillsätta rätt molekylstorlek för att uppnå rätt effekt.

I produkter kan hyaluronsyra kallas

  • Hyaluronic acid/hyaluronan – skyddande, mjukgörande, stannar på ytan
  • Sodium hyaluronate/natriumhyaluronat – går medium djupt ner, fuktbindande
  • Sodium hyaluronate crosspolymer – går väldigt djupt, lång fuktbevarande effekt, fyller ut fina linjer

Som du ser så kan man alltså inte bara nöja sig med att säga att hyaluronsyra gör en sak eftersom det finns några olika sorter att välja mellan. Vilken effekt du vill uppnå avgör vilken sort som passar just dig. Molekylstorleken har alltså betydelse men man ska inte bara se på den. Jag kollade upp Dermaceutic Regen Ceutic mot beskrivningen av vad hyaluronsyra kan kallas i innehållsförteckningen men det stod bara att den innehåller Sodium hyaluronate men inte vilken sort men den ska alltså verka medium till väldigt djupt och binda upp fukt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *