Jag känner till rätt lite om peptider i allmänhet men vet att krämer med peptider går bra ihop med min hud så nu har jag nördar ner mig lite i olika peptider i hopp om att bli lite klokare och kanske även du får lära dig något nytt. Med rätt fakta kan man ju alltid fatta kloka beslut.

Matrixyl 3000 är en sorts syntetisk peptid som används i hudvård för att stimulera kollagenproduktionen. Som de flesta redan vet så har kollagen föryngrande egenskaper. I mitt googlande hittade jag även tips på produkter som innehåller Matrixyl 3000.

Vad är då peptider?

Innan man lägger alla sina pengar på peptider så är det bra att veta vad de är och vad de ska göra. Peptider är förenklat, fragment av protein. Peptider bildas när aminosyror binder ihop. När två aminosyror binder ihop kallas de för dipeptid och tre kallas tripeptid… Proteiner består av aminosyror ihoplänkade. Vad är skillnaden mellan peptider och proteiner? De består av samma byggstenar och det som skiljer är storleken. Peptider innehåller vanligtvis 50 eller färre aminosyror. Proteiner består av 50 eller fler aminosyror och kan bestå av polypeptider. Polypeptider är en lång peptidkedja.

Peptider i huden då

Det finns naturligt förekommande peptider i huden som generas av extracellulära proteiner. De kan vara kollagen, elasticin osv. Peptider frigörs genom delvis nedbrutna extracellulära proteiner som kallas för matrikiner. Matrikiner reglerar cellaktiviteter genom att skicka signaler. Ex när kollagenproteinet är försvagat skickar matrikinerna signaler till fibroblasterna att tillverka nytt kollagen. Kollagen behövs gör att läka sår men är också det som gör huden fast. Utan matrikiner och andra peptider kommer huden förlora fasthet. Det kommer med tiden ge rynkor och försämrad struktur.

Eftersom matrikinerna kan öka kollagenproduktionen, elastin och andra makromolekyler har det skapats syntetiska peptider för att härma dess effekt. Många hudvårdsprodukter använder syntetiska peptider för att ge föryngrande egenskaper som att minska fina linjer och rynkor, förbättra hudstruktur och öka hudens fasthet.

Matrixyl 3000 räknas till en av de peptiderna som kan uppnå alla dessa underbara egenskaper.

Vad är då Matrixyl3000?

Det är en sammansättning som utvecklades i Frankrike av Sederma Inc. Det är den första antiage ingrediensen som baseras på teknologin med matrikiner. Den består av 2 peptider som samarbetar för att återställa och underhålla hudens ungdomliga utseende genom att skicka signaler till cellerna att tillverka mer kollagen. Det finns ett flertal studier som visar på effekt på både rynkor och ålderstecken.

 

Produkter med Matrixyl

The Ordinary Matrixyl 10% + HA

En högkoncentrerad peptidformula. Matrixyl är en varumärkesskyddad peptidsammansättning som utvecklats av Sederma i Frankrike. Denna mycket effektiva formulering har visat sig minska utseendet på statiska och dynamiska rynkor. Formulan innehåller två generationer av Matrixyl; Matrixyl 3000 och Matrixyl Synthe’6, som tillsammans ingår i en koncentration av 10 vikt% i ett specialiserat hyaluronsyra-system. Peptiden i Matrixyl 3000 är palmitoyltetrapeptid-7 och peptiden i Matrixyl Synthe’6 är palmitoyl tripeptid-38. (Matrixyl är ett varumärke som tillhör Sederma. Varken DECIEM eller The Ordinary är knutna till Sederma.)

Dermaceutic Regen Ceutic Ansiktskräm

Dermaceutic Regen Ceutic är en ansiktskräm speciellt anpassad för känslig, uttorkad och åldrad hy. Ger upp till 24 timmars effekt och passar även bra att använda som efterbehandlingskräm i samband med kemisk peeling. Ger huden näring och kan ge en uppstramande effekt samtidigt som huden återfuktas och får en fastare känsla. Berikad med 3% peptidkomplex som kan hjälpa att stimulera kollagen, hyaluronsyra och elastinproduktionen. Innehåller även 3% hyaluronsyra, stabiliserat vitamin C och E och sheasmör. Dermaceutic Regen Ceutic kan även användas på den känsliga huden runt ögonen.

Matrixyl innehåller ju bara två peptider och många rekommenderar att du kombinerar den med andra peptidpreparat för att få maximal effekt. Jag använder nu Dermaceutic Regen Ceutic med Akademiklinkens Pure Lift serum och den innehåller också många peptider så nu är mina rynkor snart ett minne!

 

Informationen hämtat från:

https://thedermreview.com/matrixyl/