Jag är en katastrof med jäst och undviker det så gott jag kan men man vill ju ändå ha gott bröd. Som alltid är det utan mjölk och gluten. På bilden är brödet platt men det är för att jag la degen i två brödformar. Jag rekommenderar att du häller allt i samma form om du vill ha ett högt bröd. Vi åt det som fika. Jag skivade även upp biten på bilden och åt som mellis när vi åkte turskidor.
Smaken är söt så nästa gång blir det torkad frukt och nötter i också så blir det ännu mer fikabröd över brödet.
Det håller sig saftigt flera dagar. Tror det räckte ca 3 dagar och vart inte torrt på den tiden. Glutenfritt brukar ju vara torrt men det här var 🙂 Mycket glutenfritt blir ju saftigt av mjölkprodukter men jag antar sojayoghurten gör samma som mjölken.
Ingredienser
- 5 dl sojayoghurt naturell
- 0,75 dl mörk sirap
- 1 msk fiberhusk
- 3 dl ren havregryn (ta boveteflingor om du inte tål havre)
- 1 tsk fänkål
- 1 tsk anis
- 1 tsk salt
- 1 1/2 tsk bikarbonat
- 5 dl grov glutenfri mjölmix
- För: 1 limpa
- Tillagning: 1 h
- Färdigt om: 1 h
Instruktioner
- Rör ihop alla ingredienser i en bunke. Lägg den lösa degen i en smord bakform och jämna till ytan lite om du vill. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 50-60 minuter. Låt brödet stå kvar i formen och svalna
Lämna ett svar