Jag har sett Sanningen om hudvård del 3 och måste inleda med att jag tycker rent allmänt att hela serien har en nedlåtande ton när det gäller hudvård. Det känns som om programidén är skapad av en man som tycker frun och dotterns hudvårdsrutin är onödig och dyr. De verkar ha bestämt sig för att billigt är bra. Nu hoppas jag att jag på ett tydligt sätt erkänt att jag har haft förutfattade meningar om serien när jag började kolla eftersom de 2 första avsnitten inte imponerat.

Serien har en viss poäng med att vissa överdriver sitt användande av hudvård och har det som en religion. Det här avsnittet skulle visa att vi är töntar som vill ha glow. Som tur är hade jag slut på fula ord när jag kollade på det här avsnittet. Mina synpunkter kommer i lite blandad ordning och inte exakt i den ordningen de tog upp sina åsikter.

De har gjort onlinetest när de shoppat produkter. Där skulle jag vilja veta om personen som gjorde testet var en av deras experter eller om det är som i verkligheten där en vanlig människa med lite mixad kunskap killgissar. Personligen tycker jag onlilnetester är rätt värdelösa eftersom en vanlig människa inte har exakt kunskap om hud utan det är lite byggt på gissningar. Min favoritmetod för att veta vad huden behöver är att boka ansiktsbehandling hos en riktig hudterapeut och gå igenom hur huden mår och vad jag använder. Sen låter jag hudterapeuten komma med förslag på vad som kan passa. Varför hade de inte en enda som gjorde så? Bara en sån person hade höjt trovärdigheten i mina ögon. De säger att hudvårdsindustrin ligger bakom många hudproblem och det kan jag hålla med om men min sanning är att det egentligen är okunskap som ligger bakom den lavinartade ökningen av hudproblem.

Ett stort problem är ju att vi gärna tar råd från icke utbildade och ser hudterapeuterna som skumma typer som bara vill sälja. Jag tror att de flesta av dem vill hjälpa oss få en bättre hy men om de ska ge oss råd så får vi handla av dem eftersom de behöver tjäna pengar lika som vi vill göra på vårt jobb.

Min tro är alltså att hudproblemen ökar när vi sitter hemma och klickar hem lite här och där och testar produkter i en mix som kanske inte riktigt passar oss. Att lattja med syror och hårda peelingar kan definitivt skada huden. Alla krämer är inte bra och du måste hitta det som passar för just din hud. Många mår säkert bra av att skala ner sin rutin och verkligen kolla upp vad de applicerar. Nu halkade jag ifrån Sanningen om hudvård del 3 men jag vill vara tydlig med att jag är inte heller opartisk. Jag är ingen hudterapeut men har fått både bättre hy och lägger mindre pengar på felköp sen jag började rådfråga dem.

C-vitamin och fuktkräm kom de fram till att funkar. Strukturen har blivit bättre på många i testgruppen. Pigmenteringar är jag ytterst tveksam till om går att få bort med en kräm De sitter ofta väldigt djupt så där kan jag hålla med Sanningen om hudvård om att är lite bluffigt. Ni ser det finns bra korn i programmet och det är bra att industrin granskas. Jag tycker bara att formatet är snabbspolat och slafsigt med en förutfattad mening om att vi kvinnor är dumma som lägger så mycket pengar på yta.

Kollagentestet var faktiskt lite intressant. Jag har läst lite och är inte helt övertygad om att det gör nytta för huden. Jag har testat många kollagenprodukter och har mest haft nytta av det på gymmet. En person är inte en bra testgrupp såklart och jag har hört många som säger att de har riktigt bra resultat av att äta kollagen. Många säger att kollagenet bryts ner i magsäcken. Som alltid är jag ingen expert men ät kollagen om du mår bra av det. Ok det här är pinsamt. Jag tycker alltså att det är bra när de delar min åsikt 🙂 Forskningen visar en tveksam effekt på huden men med tanke på alla som tycker att de får en fastare hud så tänker inte jag säga emot. Sen är jag inte helt säker på att kategorin glow är helt rätt för att testa kollagen.

K-beautyrutinen fick goda resultat men de varnar för att lager på lager kan vara skadligt. Självklart var SVT pinsamma och hade en man som fick testa rutinen och sedan klaga över hur lång tid det tog. Varför inte en kvinna? Det kändes så förutsägbart att en man ska stöna över tiden det tog med rutinen och sedan kom han fram till att det tog för mycket tid för att vara värt det. Om man vill ha wow-glow så kräver det tid och engagemang. Tänk så hemskt om en kvinna skulle göra testet och komma fram till att hon älskade glowet och dessutom pratade om hur hon njöt av egentiden. Eller förresten det vore ännu bättre om en man gjorde testet och insåg att hudvård är även härlig egentid då man kan stanna upp och ge sig själv en stund.

Kakan Hermansson var intressant att se. Hon är påläst och cool. Hennes hud är otroligt fin.

Är det bara jag som undrar om Nivea sponsrat det här programmet? Personligen så kommer jag inte köpa den blå 80-tals burken eftersom det finns studier som visar att den inte är bra långsiktigt. En bra fuktkräm och Spf håller jag med dem om att är viktigt men då ska det vara bra produkter som passar för dig och din hud.

Avslutningen var så nedlåtande så jag hade varit sugen att sluta betala tv-licens men det kan man ju inte. SVT bör ha resurser till att göra ett seriöst program. Johanna Gillbro trodde jag skulle tillföra forskningsbaserad kunskap. Något i serien som dessutom gör mig riktigt arg är att Johanna som jag tyckt var bra. Hon sitter och uttalar sig i egenskap av expert och sågar många märken men ingenstans nämner SVT att hon har ett eget hudvårdsmärke. Om jag gör ett inlägg där jag har minsta egenintresse så måste jag tydligt markera det. Gäller inte svensk marknadsföringslag SVT?

Till panelens försvar kan jag tänka mig att programmet självklart är klippt för att skapa rubriker. Allt i samhället handlar ju om klick och rubriker för annars syns man inte. Problemet är när klickjakten leder till slarv. Ännu mer irriterad blir jag när jag tänker på alla som bara kollar rubrikerna i kvällstidningarna och tror Nivea är lösningen på allt och går över till tvål och Nivea. Då har programmet motverkat sig själv. Jag vill tro grundtanken var att förmedla en sansad syn på hudvård men det blev nedlåtande och slafsigt. Kan de göra en uppföljning om ett år och ta test på en hudnörd som gått över till tvål och Nivea? De kan ju mäta innan och om ett år. Det var ju en tjej som försämrade sin hud på veckorna hon var med i testet. Nu hade hon bra hy och verkade seriös i sina val av produkter. Det glädjer mig att de hade en som hade en bra hudvårdsrutin och som verkade intresserad.

Sammanfattningsvis är serien bra om du gillar hudvård och behöver höja ditt blodtryck. Vill du lära dig mer om produkter och skönhetsrutiner så är det helt fel program. Se det helt enkelt som underhållning och inte som fakta. Min förhoppning är att någon fångar upp iden och gör ett liknande program men med en seriös vinkel. Kicki Norman borde kunna driva en sån serie. Det finns hudvård som fungerar och gör underverk men det tar tid och kräver att man inte slarvar. För att uppnå effekt måste du använda rätt produkter för dig och även ta en titt på helheten. Äter du skräp, slarvar med motionen och sover dåligt får du inte full effekt av din hudvårdsrutin. Kropp, själ och hud måste vara i balans.