Alla har väl hört talas om Tea tree oil och som med allt annat så finns det människor som tycker det är fantastiskt och de som hävdar att det är bluff. Jag är bara nyfiken och inget proffs men har Googlat runt lite och försökt bli lite klokare. Förutom Google så har jag ett samarbete med Australian Body Care som är kända för sina Tea tree Oil produkter. Även om jag samarbetar med dem betyder det inte att jag blundar för fakta eller säger att något är bra som jag inte gillar.

Nog om det, vad är egentligen Tea tree olja och vad är så speciellt med den? Som alla andra eteriska oljor kan den framkalla kontaktallergi så testa dig fram försiktigt. Den mest uppskattade egenskapen är att den är antiseptisk och läkande. Bladen har länge använts för sårvård. Den har använts mot svamp, acne, blåsor och munsår. Inte nog med det, den har även lindrande effekt på klåda. Om du har munsår så kan Tea tree oil lindra. Det finns ingen produkt som botar munsår men lindring är också bra då du slipper att få så stora munsår och om dessutom läker fort är ju det bra. Du kan använda den till mycket men inte förtära den för då är oljan giftig. Om du dricker/ äter den kan du bli trött, yr, förvirrad, kräkningar, diarré och i värsta fall hamna i koma.

Det finns mycket forskning på Tea tree oil och bevisad effekt så rätt använt är det säkert att använda. Som med alla andra produkter finns det bra och dåliga så läs på innan du testar så du verkligen får en ren och bra produkt. Den autentiska Tea tree-oljan, klassad som en 100% naturprodukt, utvinns bara från trädet Melaleuca Alternifolia som enbart växer i Australien. Det är bara från Melaleuca Alternifolia-träden man kan få den unika Tea Tree Oil med dess helande, hudvänliga och antiseptiska egenskaper. Det är alltså bara denna oljan som har en kombination av 150 olika substanser. Olja från andra Melaleuca- träd har inte samma egenskaper.

Oljan oxiderar lätt om den utsätts för ljus och luft och ska inte användas om den oxiderat. Då kan den orsaka eksem och utslag. Köp bra olja i bra emballage så behöver du inte oroa dig men se till att stänga flaskan varje gång du använt den. Hittar du en olja i genomskinlig flaska är det ett tecken på att det är riktigt dålig kvalitet. De bruna flaskorna skyddar tillräckligt för att förebygga oxidering.

Som med alla andra naturläkemedel ska den inte användas på barn under 12 år. Det finns inte mycket forskning på dem av etiska skäl.

Åter till frågan om alleriger. Jag har kopierat lite från Australian Body Care om allergener

Finns det allergener i Tea Tree Oil?

Tea Tree Oil består av naturliga ämnen som limonen, geraniol och linalol. Den totala mängden av allergener är ca. 1% i en 100% ren olja. I en citronolja finns det över 70% allergener och i lavendelolja är innehållet av allergener ca.40%. Se tabellen nedan

Australian Bodycare produkter har en tillsats av Tea Tree Oil i den mängd som är anpassad till förbrukaren. För exempel innehåller en bodylotion 1% Tea Tree OIl så följaktligen är mängden av allergener 0,01%.

Tabellen visar innehållet av allergener i 100% Tea Tree Oil, en citronolja och en lavendelolja. Som det framgår av tabellen innehåller citronolja ca.72 gånger fler allergener än Tea Tree Oil och en lavendelolja innehåller ca. 40 gånger fler allergener än en 100% re Tea Tree Oil.

test tabel tea tree oil
Kort och gott, du kan få en allergisk reaktion men risken är inte hög. Ska vi vara petiga finns det ju även människor som är allergiska mot vatten på huden.

Källor:

https://australian-bodycare.se/blogs/guides/tea-tree-oil-gtt

https://www.netdoktor.se/vikt-kost/kosttillskott-vitaminer/artiklar/tea-tree-oil/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Teträdolja