Internationella SPF-dagen

Inlägget innehåller reklamlänkar

27e maj är Internationella SPF-dagen! VI kan väl alla komma överrens om att dagarna med Tan Accelerator, solarium och svart på en kvart kräm är över för gott. De flesta människor med hyfsad bildningsnivå förstår att vi tar skada av att utsätta oss för timmar i gassande solsken. Hudcancer ökar och vi ska vara försiktiga.

Jag måste erkänna att jag tycker många såna Internationella *** dagen ofta är löjliga sätt att sälja mer produkter men SPF gör tveklöst nytta och vi ska vara försiktiga med solen. Jag tycker vi fångar upp den här dagen och reflekterar över vårt användande av SPF.

  • Det finns larmrapporter om hur solskydd skadar korallreven. Självklart är det inte ok att skada något så viktigt för vår natur för att vi ska kunna hålla oss några timmar extra i solen.

SPF kan rubba vår värdefulla hudbarriär

Fysikaliska solskydd sägs vara det snällaste mot kroppen om vi ska använda SPF.

Kolla på länder där de är vana att ha sol lite oftare än Sverige. De undviker solen mitt på dagen och lägger sig inte mer eller mindre nakna i timmar och lapar sol.

Det finns absolut gånger då du inte har valet att hålla dig i skuggan och det är inte det jag menar. Vissa har dragit användandet av SPF lite väl långt och använder det även om de inte ens ska gå utanför dörren och det tror jag är lite onödigt men som jag alltid säger. Jag är ingen expert men försöker alltid hitta en balans och i synnerhet i frågor där det kan vara riktigt skilda åsikter.

D-vitamin är viktigt för att vi människor ska fungera och en av våra främsta källor är solen. Vi liksom övriga plantor behöver alltså sol för att fungera som vi ska. Men om vi nu ska vara djärva och fortsätta med att vi är som plantor som behöver sol och vatten så skulle vi väl aldrig sätta en ömtålig planta så att den får vara i starkaste solen längre stunder. Ibland är vi tyvärr mer mån om växter än om oss själva.

Bästa skyddet heter måttfullhet. Ca 15 min solsken sägs det att våra kroppar behöver och då menar jag inte de som solar anus för hälsans skull. De kan ni Googla om ni vill, vad jag läst bör du undvika den trenden. Det jag menar är är 15 minuter av relativ sol på kroppen och gärna uppdelat under fler än ett tillfälle. Jag har läst att vissa tycker att bara händerna räcker och vissa tycker så mycket hud som går för att ta upp maximalt med sol. Som alltid hittar jag inget exakt men en stunds sol är bra. I min gissning bör typ linne/ t-shirt funka men det är min gissning och ingen vetenskap. Kom även ihåg då att vi pratar 15 min ca per dag och inte 15 min varje timme.

Det finns de som klarar solen bättre än andra men det är ofta människor som inte är i starkaste solen och låter kroppen sakta vänja sig vid solen. Inte som för de flesta med att gå påpälsad i svensk vinter för att runt mars-april åka till ett soligt landet och ta vara på varje solminut. Jag har till och med hört folk planera sina semestrar utifrån vart de kan få maximalt antal soltimmar.

Det är i jakten efter soltimmar jag tror att vi vurpar rejält med vår SPF. Vi köper 50 eller högre och håller oss i solsken från morgon till kväll och tror att vi klarar det för vi har ju vår SPF. Det känns lite som att dricka vin istället för sprit. Du blir full och skadar hälsan men det tar lite längre tid i ena fallet. Samma med att fortsätta med ett skadligt beteende i solen för att man har skydd. Om du använder Spf för att kunna pressa vidare i solen så kan du skada dig genom att du fortsätter exponeras för allt skadligt men har minskat faran lite.

Undvik alltså solen mellan 11-14 det finns rekommendationer om 10-15 enligt vissa och 11-13 var det ett tag men använd lite omdöme och undvik de allra starkaste soltimmarna. Ta en siesta eller jobba inomhus de timmarna om du har möjlighet. På morgon och eftermiddag är inte solen lika stark och UV-index är lägre och då är solen inte lika skadlig. Kläder och hatt skyddar också men lite sol tränger igenom så även där ska du använda omdöme,

Hur fungerar fysikaliska solskydd

Många är eniga om att fysikaliska solskydd är bäst för både hud och natur om man ska ha solskydd. Det kallas också för mineralfilter eftersom det består av zinkoxid och/eller titaniumdioxid som är mineraler. De skyddar mot UVA och UVB. Ett fysikaliskt filter reflekterar solen så strålarna inte kan tränga in i huden. Nackdelen är att man får den otroligt snygga vita hinnan som vi alla säkert har sett.

Om ni trodde att livet var så enkelt att du i första hand undviker solen och om det inte är möjligt så köper du ett fysikaliskt solskydd som använder så måste jag förstöra den bilden. I fysikaliska solskydd finns nanopartiklar som är till för att förhindra den vita hinnan som många vill slippa. Om nanopartiklar är farliga är inte helt klarlagt men det finns tecken som tyder på det.

För att vara på den säkra sidan kan du kolla efter naturliga fysikaliska solskydd, helst ekologiska. De ekologiska brukar ha ett bra miljötänk och då brukar ämnena som skadar korallreven inte ingå.

Meds har en bra uppdelning på sina solskydd. Det fanns även ett stort utbud eller vad sägs om en helt egen kategori med miljövänliga solskydd?


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *