Hallon blåbärsmousse tårta utan mjölk och gluten tar en stund att baka men blir god. På bilden så har jag varit lat och gjort en stor mousse med både hallon och blåbär. Vill man vara lite mer avancerad kan man göra mousserna separat och skapa vackra lager. Den går att göra helt vegansk med äggersättning och agar agar.
Ingredienser
Botten
- 100 gram mjölkfritt margarin (smält)
- 1/2 dl mörk sirap
- 2 ägg
- 1 dl Finax glutenfri finmix
- 2 dl socker
- 3 msk cacao
- 1 1/2 tsk vaniljsocker
- lite salt
Blåbärsmousse
- 3 st gelatinblad
- 500 gram blåbär
- 2 st ägggulor
- 1 dl florsocker
- 2,5 dl vispgrädde (soja föredrar jag.)
Hallonmousse
- 3 st gelatinblad
- 500 gram hallon
- 2 st äggulor
- 1 dl florsocker
- 2,5 dl vispgrädde (soja)
Instruktioner
Botten
- Sätt ugnen på 175grader Smält smöret och lägg i chokladen i kastrullen när det ska svalna. Rör ihop alla ingredienser och häll i chokladsmöret. Häll över smeten i en springform med löstagbara kanter. Grädda mitt i ugnen ca 18 min. Låt botten svalna minst en timme i kyl innan du häller på moussen.
Mousse både blåbär och hallon
- Blötlägg gelatinbladen minst 5 min i kallt vatten. Koka bären på mediumvärme. Vissa föredrar att köra bären i mixern innan. Jag hoppar alltid över det och du gör vad du vill. Vispa ihop äggulor och socker. Vissa vispar grädden separat. Jag hoppade över det och vispade allt i samma. Du får en fastare mousse om du vispar grädden separat. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem med bären, var noga så att all gelatin löser upp sig. Jag mosar bären lite med sked när jag ändå rör in gelatinet. Blanda bären med grädden och ägg/ socker och rör till en jämn smet.
Montering
- Häll moussen på botten. Lägg i frysen ungefär en timme och om du vill ha två lager så häller du på en mousse först och fryser en timme sen tar du nästa mousse. Vill du göra tårtan snyggare så spritsar du grädde snyggt och lägger på några bär.
Lämna ett svar