Är jag den enda som hört att det kostar fruktansvärt mycket att besöka tandläkaren? Efter idag anser jag att det är förvillande nyheter. Tänder är viktiga både för dess funktion men även för vårt utseende.

Förra helgen började det ila i en tand. Jag gjorde som de flesta och hoppades att det skulle gå över av sig själv. Te, ni som kan lite om tandvård vet att det är extremt ovanligt att tandproblem läker av sig själva. I helgen som var gjorde det till och med ont att äta clementin. Jag skrattade och sa till sambon att jag skulle iväg och göra en dyyyyr skönhetsbehandling och var inställd på att det skulle kosta många tusenlappar. Jag vart inte mindre orolig över prislappen när Folktandvården bokade in mig samma dag och jag tänkte, god jul det blir akutavgift också.

När jag kom dit kom vi fram till att jag behövde röntgen innan vi lagar något. Jag hade en gammal lagning som hade gått sönder och det var det jag hade börjat få besvär av. Nu har jag hög smärttröskel så jag har nog haft problem länge.

De var underbart trevliga och jag fick rejält med bedövning. När jag kände en liten ilning la de på mer för att det inte skulle göra ont. Jag gissar att det inte är skönt att ta bort gamla lagningar och göra rent på djupet så jag är glad över bedövning.

Nu är jag inte rädd för tandläkaren utan ser det på riktigt som skönhetsvård men alla larm om dyra lagningar skrämmer mig. Det finns ju roligare saker att lägga pengar på. När jag var nöjd med den nya lagningen var det dags för delen jag fasade över men ändå var inställd på att var värt det.

Bokning samma dag, röntgen, borttagning av gammal lagning, djuprengöring och ny lagning kändes som något som kunde bli rejält dyrt. Nu hade jag tandvårdsbidrag liggandes på 600kr som jag utnyttjade. Det jag behövde betala var 781kr

Vad är då tanken med det här inlägget? Lyssna inte alltid på alla nattsvarta rubriker! Hade jag väntat längre hade det troligen blivit värre och därför även kostat mer. Med tanke på att vi närmar oss jul så finns även risken att jag skulle vakna med tandvärk och sabba hela julen. Vänta alltså inte för länge och satsa förebyggande så tror jag att det långsiktigt inte blir dyrt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *