Mica

Inlägget kommer att uppdateras löpande

Mineralsmink slog ner som en bomb i mitten av 90-talet och har böljat upp och ner under åren. När jag inledde ett samarbete med Annabelle Minerals tackade jag ja eftersom jag använt deras produkter och min känsliga hud klarar deras produkter. Många mineralmakeupmärken ger mig utslag så därför vart jag glad att hitta ett märke som funkar. Det verkar vara bismuth som jag inte klarar och det brukar man ha i för att ge lyster. Annabelle Minerals svarade föredömligt snabbt på min fråga och de gör en gedigen insats för att förhindra barnarbete. 🙏

Mica används i makeup för att ge lyster och dess glimrande egenskaper är vacker.

Bild lånad från Wikipedia

När jag kollade på innehållsförteckningen så vart jag ledsen. Mica har jag hört många undvika men det finns ju även många som undviker att gå på brunnslock och är rädd för spöken så jag bestämde mig för att läsa på lite och bilda mig en egen uppfattning. Jag är så trött på att många målar upp skrämselbilder för ofarliga saker.

Annons

Mica är det internationella namnet. På svenska heter den glimmer och är en mineralgrupp som består av aluminium och silikat. Silikat är en kemisk förening med syre och kisel och ibland även väte. Det här är en yxig beskrivning som jag sammanfattat från Wikipedia Aluminium låter ju inte mysigt eller hudvänligt. Nu känns det som att Wikipedias beskrivning fokuserade på mica för allt utom hudvård. Det finns även naturlig mica och syntetisk.

2015 hade SVT ett reportage som tog upp just det som jag hade för mig. Att det används barnarbete vid brytningen. Jag vill definitivt inte stödja barnarbete. Nu verkar det som om de flesta försöker skydda sig genom att de har inskrivet i avtalet att det inte får förekomma. Som jag tolkar artikeln är det priset som gör att de inte byter land som de köper in mica ifrån. Vi måste börja se hela prislappen på det som vi köper. Jag betalar gärna lite mer för mitt puder om jag vet att barn inte behövt riskera livet för att jag ska kunna köpa det.

KOHF har som alltid en bra artikel om Mica där de även tar upp problematiken med att bojkotta Indisk mica. Om man bojkottar dem så förlorar de en viktig inkomstkälla och det drabbar oftast de svagaste.

När jag recenserade Sol de Janeiro Brazilian bum bum cream så upptäckte jag att även den innehåller Mica. Jag har kontaktat även dem och de svarade snabbt att de är medvetna om problematiken och har regelbundna kontroller för att undvika att barnarbete eller inhumana arbetsvillkor förekommer


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *