När jag är på Gotland saknar jag Saffran och honungsglass utan mjölk men som tur är kan man ju göra det själv! Mitt recept är utan mjölk men självklart kan du använda vanlig grädde om du vill. De som tål det kan använda havregrädde. Jag använder soja eftersom jag inte kan äta havregrädde.
Till severing kan du äta glassen som den är eller med en god våffla. Senare kommer jag lägga ut recept på en mandelkaka som jag tycker är otroligt god. Toppa gärna med hjortron, salmbär eller annat bär beroende på vad du föredrar.
Ingredienser
Saffransbas
- 1 paket saffran
- 2 tsk socker
- 1 msk mandelmjölk, vatten eller sprit
- 0,5 dl flytande honung
Äggsmet
- 3 st ägggulor
- 1,5 dl florsocker
Äggvita
- 3 st äggvitor
- 2,5 dl Soja eller havregrädde
Instruktioner
Saffransbas
- Mortla ihop saffran och socker och häll över valfri vätska och honung. Ställ det åt sidan och låt det stå under tiden som du gör allt annat. Ta fram 3 skålar/ bunkar varav en ska in i frysen med glassen
Äggsmet
- Vispa äggula och florsocker fluffigt. Är du lat så vispar du ihop det här i samma skål/ bunke som du ska frysa in glassen i för att spara disk.
Äggvita
- Vispa äggvitan till ett hårt skum som du ska kunna vända upp och ner utan att det flyter ut. Använder du samma visp så tänk på att börja med äggvitan.
Vispa grädden i en egen skål.
- Vänd försiktigt ned saffransbasen med äggsmeten. Det behöver inte blandas perfekt. Vänd i grädden och slutligen äggvitan. Har du följt mina instruktioner så är allt i byttan som du gjorde äggsmeten i och du kan ställa in glassen i frysen. Ca var 10-15minut rör du om glassen försiktigt tills den stelnat och är glass. Det här steget tar en rejäl stund men du kan ju provsmaka lite under tiden. Jag förbrukar många skedar under tiden som jag rör om glassen men man måste ju kvalitetskontrollera
Lämna ett svar