Det här handlar inte om Beauty överhuvudtaget utan mer generella funderingar om vad som hänt med vett och etikett under Covid 19. Under den här pandemin hamnar många möten på Zoom, Teams eller liknande. För naturen är det ju toppen med minskat resande. Vi har även kunnat delta i möten som inte varit tillgängliga för alla. Ta bara Swedish Beauty Awards som exempel. Ett riktigt trevligt event som inte alla kunnat delta i förr. Det är ju många spännande dörrar som öppnats.

I början tyckte jag att det var helt fantastiskt och deltog i allt som ens kunde antyda om att vara intressant. Jag gick stadsvandringar i Stockholm, något som jag aldrig annars avsätter tid för. Historiska museet har en hel del intressant man kan se Som sagt en hel värld öppnas från soffan hemma. En stor del är riktigt spännande.

Club House kom också under året och det var ett spännande koncept där du även kan delta i diskussionen lite som på en riktig föreläsning. Riktigt kul ide! Det finns gott om ämnen att nörda in sig på. Jag har inte deltagit i tillräckligt många diskussioner än för att ha en korrekt uppfattning. Än så länge tycker jag att det lätt blir en moderator som pratar med en gäst och någon som avbryter för frågor och det känns ofta som att lyssna på någons Skypesamtal men att man kan avbryta dem eller bara snyggt smyga iväg. Självklart ska även ClubHouse bjuda på att man ska lyssna på när de tappar anslutningen, micken glappar eller någon kommer in och råkar avbryta.

Något jag fullständigt hatar med dessa livesända föreläsningar och evenemang är att behöva slösa bort min tid på att titta/ lyssna på andras tekniskstrul. Rigga prylarna i god tid och testkör eller filma i förväg och ta en livesändning av frågestunden. Jag orkar snart inte höra mer teknikstrul. Det är 2021 och det mesta går att lösa liksom. Ännu värre är att höra en moderator snacka som att det är charmigt med krångel. Nej det är inte charmigt. Man ber om ursäkt och löser felet utan att försöka göra en bra grej av det. Skulle du acceptera att frisören säger hoppsan det blev visst inte rätt färg på ditt hår men det är sånt som händer ibland? Nej, självklart inte. Inspelade föreläsningar ska gärna kollas ett varv innan de publiceras. Det är så irriterande när ljudet hoppar och annat som är relativt enkelt att klippa till om man bryr sig lite. Det känns som att oredigerat slarv blir mer och mer ok. Jag får erkänna att jag ibland råkar lägga ut på Instagram utan att ha kontrollläst tillräckligt eller att det kanske inte alltid är perfekta bilder. Hm ok bildkvaliteten är 99% av gångerna rätt kass när jag lägger ut eftersom jag använder mobilkameran jämt och försöker bara använda egna bilder.

Det känns som 2020/2021 är året för krångel med teknik och en normal konversation är att man gör annat hela tiden och däremellan undrar vart ljudet kommer ifrån och om man hörs, syns eller har problem med anslutningen. Sen ska självklart alla samtal avbrytas av någon annan ringer eller någon kommer och avbryter. Jag börjar sakna att sitta i lugn och ro och ha en normal dialog utan mobiler eller annat som kommunikationsmedel. Ni vet sån där low tech dialog där man ser människan man pratar med live och man sitter i samma rum…

Inbilla er inte att jag för den skull är perfekt. När jag sitter i bilen är jag för kort och har sätet för långt fram för att höras bra när jag pratar i handsfreen. Eftersom det är olagligt att hålla i telefonen och jag alltid glömmer att ladda trådlösa headsetet och de med sladd är en allmän plåga så får de som ringer mig när jag kör leva med att jag sitter bakom micen. Jag kommer knappast få Volvo att anpassa placeringen så tills jag hittar en bättre lösning är det som det är. Jag kan ju försöka bli längre men det är nog kört…

Hur många roliga event online som jag missat ska vi inte tala om. Jag anmäler mig men när jag är hemma känner jag mig ledig och struntar i tiden om jag inte har ett fysiskt möte inbokat. Ett vanligt fysiskt event är jag 99% av gångerna tidig till och har koll men online hemifrån så tar så mycket annat fokus. Varje gång jag missar känner jag mig både elak och nonchalant. Hur svårt kan det vara liksom att ställa ett larm och dyka upp i tid? Problemet är att jag vet att många gånger blir alla event en halv upplevelse och vill jag vara ostörd för jag stänga in mig i sovrummet. Sovrummet vill jag ha för sömn.

Jag är inte heller perfekt under Zoommöten, jag hatar att se mig själv på bild så jag blir distraherad av vilka vinklar som funkar. Jag ljuger ibland och säger att kameran är paj. Hm den på min laptop är inbyggd och fungerar ju lika bra som alla andras. Sen har jag svårt att sitta still och kameran framhäver alla små rörelser typ som när man reser sig och rättar till saker lite nu och då. Till mitt försvar ska vi inte sitta stilla så mycket som vi gör och min rygg klarar inte stillasittande. Min lösning är alltså att stänga av kameran mer eller mindre jämt!

Vad använder jag då kamerafria tiden till? Oh my vilken tur ni inte ser det. Jag har målat naglarna under ett antal möten. Otroligt nonchalant och skulle inte under någon omständighet hända under ett riktigt möte. Nu är ju inte nagelmålning det mest tankekrävande men ändå. Vilken normal människa gör manikyr/ pedikyr under ett möte? Testa gärna och meddela mig hur det gick! Jag är verkligen intresserad.

Ett styrelsemöte så lagade jag middag under tiden. Oroligt smart utnyttjande av tiden men även det totalt oproffsigt. Jag dubbelkollade mötesprotokollet och kan till mitt försvar säga att jag ändå inte missade något och att inte får ersättning för mötena. Sen ska vi inte tala om det eviga dilemmat för oss med familj. Hemma är det ju hundar, barn och en partner som också bor i bostaden. Att få dem tysta under möten är en halv vetenskap. Under en presentationsrunda på ett möte tyckte hunden det var en bra ide att också delta genom att sätta sig i soffan med mig…

När jag hade anmält mig till ett intressant talk på Clubhouse glömde jag bort tiden och var på gymmet när jag insåg att jag hade bråttom hem. Jag hann hem men gjorde de sista övningarna hemma under tiden som jag följde diskussionen. Vad som hände vet jag inte men jag tror ryggen vart överansträngd så jag fick lägga mig platt på golvet och försöka piggna till med en sjuk huvudvärk och rygg som sa ifrån. Självklart var det världens trevligaste moderator som ville bjuda in alla att diskutera och jag låg på golvet och tog mig inte till telefonen. Tror inte det hade hänt på en normal diskussion. Generellt har nog vi börjat multitaska under möten nu när vi har så få vanliga fysiska möten. Vi är inte gjorda för att isolera oss som vi gjort det här året. Jag hoppas vi snart återgår till normala möten.

Något jag insett är att jag vill ha mitt hem som en bostad och inte en halvhjärtad arbetsplats som alla får kika in hos. Om jag vill så går jag runt med håret i turban medan min hårinpackning verkar och gärna med fötterna i påsar och självklart en ansiktsmask också för att göra imagen komplett. Kostym och klackar vill jag ha när det är jobb och hemma som hemma. Är det bara jag som är trött på gränslösheten? Nu är mitt privatliv oerhört lugnt och tråkigt men jag vill ändå inte ha gränslösheten som alla möten innebär. Med barn som har hemstudier så sitter även de med kamera och högtalare och våra möten hörs. Tyvärr tror jag barnens lärare är totalt ointresserade av att höra mina funderingar om vilken tid som lämpar sig för lunch/ middag eller allt annat som kan låta i ett hus under en dag när alla är hemma.

Helt plötsligt handlar mina idéer om inredning om ljudisolering och avskildhet istället för färg och dekoration. Jag skulle vilja ha en skön poddstudio till varje familjemedlem och helst ute i garaget så man slipper ha arbetsmaterial och skoluppgifter som tar över hemdelen. Det komiska med mitt gnäll är att jag är den värsta i familjen med att ockupera vardagsrummet med krämer, papper och datorn… Dessutom tycker jag för det mesta om att jobba hemifrån men tydligen inte på heltid. När man gör det ibland så kan det öka kreativitet och produktivitet men på heltid gör det precis tvärtom.