Influencers och skatter

OBS JAG ÄR INGET PROFFS UTAN DET HÄR ÄR MINA TOLKNINGAR UTAN JURIDISKT ANSVAR

Gratis är gott säger vissa. Influencers och skatter är en snårskog säger jag. Många gånger vill jag stötta små nya märken men det är inte gratis att ta emot en produkt vilket många tror. Grundregeln jag hittade hos Skatteverket är för vissa väldigt tydlig.

Får du varor, tjänster eller pengar i ersättning för utfört arbete är det en inkomst som du ska redovisa på din inkomstdeklaration. Jag är nog inte den enda som tagit emot en produkt helt utan motprestation. Är en tygkasse med reklam att betrakta som ersättning för utfört arbete? Slavarbeten som många influencers gör typ ett läppstift mot ett inlägg är ju ersättning för utfört ”arbete”. Känns gratis läppstift lika gratis då?

Annons

Pengar man tar emot ska skattas det behöver vi inte diskutera. Antingen som lön eller via eget företag. Kan man inte något om redovisning rekommenderar jag att du fixar en redovisningsbyrå som sköter det åt dig. Intäkter från t ex AD Traction dras hälften bort för att täcka skatt och de redovisar till Skatteverket. Det tycker jag är skönt.

Faktiskt har Skatteverket rätt tydliga riktlinjer. Dubbelkolla alla vänners uppgifter för att vara säker. Det är du som är ansvarig för att du lämnar korrekta uppgifter vilken vän du än rådfrågar. Något som gör mig riktigt förbannad är exemplen på Skatteverkets sida där de tar upp två barn som inte har annan inkomst. Jag har lite mer i inkomst än en 14åring men vill inte skattefuska eller tror de att bara barn bloggar?

Jag har hört en massa luddiga teorier om hur våra krämer ska redovisas. T2-blanketten är det korrekta svaret så länge du ligger på hobbynivå.

Deklarera om du totalt tjänat mer än 20 008 kronor

Du behöver deklarera dina inkomster om du totalt har tjänat mer än 20 008 kronor under 2020. Tjänade du mindre än så behöver du inte deklarera.

Tjänar du mer än 20 135 kronor under 2021 ska du deklarera dina inkomster i deklarationen 2022.

https://skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/inkomster/kopforsaljningochspelpainternet/influerarebloggareochspelare/influerareochbloggare.4.41f1c61d16193087d7f125bd.html

Förtydligande efter att jag kollade med Skatteverket eftersom de bara hade barn i exemplen på hemsidan. Du får tjäna vad du vill i lön och liknande som skattas normal väg. Beloppsgränsen gäller gåvor och tjänster.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *