Cecilia Lassfolk

Expertsamtal med Cecilia Lassfolk och Andrea Endres under Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka avslutade dag 2. Cecilia är för många känd som Morotsliv. Temat för samtalet var: Näring för hud, hår och skönhet genom kost och kosttillskott.

Hennes största styrka är att hon fokuserar på att lägga till bra saker i livet istället för att bara ta bort. Efter en utmattning och hon skulle tillbaka ville hon inte bygga tillbaka sitt liv med de gamla byggstenarna som hade rasat. Hon sökte upp en natur och näringsterapeut och testade med frekvensterapi. Stressen äter ju upp all näring, levern blir överbelastad och hud och allmänt mående var ur balans. Hon åt enorma mängder näring och vart förvånad över hur fort hon kom tillbaka och hur bra började må. Då upptäckte hon vad man kan göra med något så enkelt som näring.

Annons

Hon började studera näringsterapi och det har fått henne att må bättre än någonsin. Om vi ska kunna må bra måste vi äta bra men även meditation och träning är viktigt. Vi måste se holistiskt på hälsa.

Mikronäring!

Vad vi äter dagligen påverkar oss. Enskilda näringsämnen ska man bara tillsätta i samråd med en näringsterapeut annars kan kroppen hamna ännu mer i obalans. Makro är ju protein, kolhydrater och fett som de flesta har koll på men mikro är vitaminer, mineraler, spårämnen, enzymer, klorofyll, fytokemikalier, fibrer, antioxidanter och en massa annat spännande.

Vitaminer är organiska och mineraler är oorganiska. Doseringen varierar för varje individ och där kommer en näringsterapeut in. Koppar trängs undan av höga doser zink t ex. RDI står ju för Rekommenderat dagligt intag och är värdet av vad vi behöver för att inte få en brist. För att må toppen behöver många ligga över och då är det ODI som är intressant. ODI står för Optimalt Dagligt Intag och vid en brist kan du under en period ligga över det. Terapeutiskt dagligt intag ska man inte göra själv. Läkare är sällan utbildade i näring.

Näringsbrister

Om du äter en allsidig kost får du i dig allt du behöver har vi alla hört men fråga är också om du tar upp allt du äter. T ex veganer kan ha svårt att få i sig alla näringsämnen. Stressade får sällan i sig all näring de behöver eftersom kroppen då prioriterar ner matsmältningen. Långvarig stress och extremt tung träning kan framkalla näringsbrister. Tugga maten är otroligt viktigt för matsmältningen så näringen tar upp bra. Om tarmen inte fungerar som den ska har du ofta förstoppning eller diarre. Om maten inte bryts ner som den ska får även levern problem. Vår huds mikrobiom har jag tjatat om men tänk även på den i magen. Den ska också ha bra balans. Alla toxiner i vår miljö belastar även vår hud, hår och kropp. En hårmineranalys kan visa om du har mycket toxiner.

Annons

Kosttillskott

Det finns en uppsjö och de är både bra och dåliga. Dåliga kan göra mer skada än nytta. Undvik de med sterater, stearinsyra, majsstärkelse, laktos, dextros och sukros. Som med allt ska man dosera klokt. Hon tog upp många bra exempel som är svåra att återge utan att riskera att det blir fel. Många av vitaminerna är viktiga även för vår hud och slarvar du med vitaminintaget hjälper inga krämer. Vitaminer – finns i kosten och ibland behöver vi tillskott.

Fettlösliga vitaminer lagras i fettet och ska inte överdoseras.

 • A-vitamin är viktigt för syn, hud och slemhinnor,
 • D-vitamin fås av sol och kost men lättast via tillskott. Det har skrivits så mycket om D-vitamin så jag tänker inte återge något om det. Det är livsviktigt att vi får i oss det.
 • E-vitamin får man vanligtvis via tillskott eller vetegroddsolja och kan vara bra om du vill hjälpa huden att läka fort. Använd absolut inte en olja som härsknat såna gånger för då får du inte effekten. Vid akuta tillfällen så rekomenderar hon tillskott och vid längre intag olja.
 • K-vitamin är bäst för hudbarriären och den antar jag att ni vet att man ska vara rädd om. Det är vitaminen för spänstig hud.

De vattenlösliga vitaminerna är många. De kissas ut om du överdoserar.

 • B2 kan lindra vid rosacea men du kan inte bara äta B2 utan du behöver hela familjen av den.
 • Folsyra har många hört om, i synnerhet om du varit gravid. Grå hår och munsår kan vara tecken på folatbrist.
 • B12 är också ganska känd, brist kan uppstå för veganer. Den lagras länge i levern och en brist kan ta många år att upptäcka. B12 och folsyra tas ofta tillsammans.
 • Paba kallas även Bx och skyddar huden.
 • C vitamin ska helst tas i ph-neutral form. Det boostar immunförsvaret. Ta den gärna fördelat under dagen.Den är viktig bland annat för bindväven och kollagenet.
 • Biotin vitamin H fyller många funktioner
Annons

Mineraler

 • Zinkbrist visas fort på huden och är viktigt för vårt immunförsvar
 • Selen behövs för att kollagen och elastin ska fungera
 • Kisel bygger keratin och kollagen och ger spänst
 • Svavel, msm behövs för lyster, hår och naglar.
 • Koppar är viktigt för bindväv, kollagen och elastin, överskott är vanligare än underskott
 • Järn binder syre. Sköra naglar, grå hud och trötthet är vanliga tecken.
 • Magnesium förstörs av stress. Viktigt för musklerna men kan även reducera röda kärl

Antioxidanter och aminosyror

 • Karotenoider kommer från färgpigment oftast i grönsaker. Finns även i annat. Tar bäst upp om vi tillsätter fett och värme. C-vitaminet förstörs dock av värme så du behöver både och.
 • Flavonoider vattlösliga fruktpigment tas upp bra som de är
 • Pyknogenol är bra för kollagen och elastin.
 • Essentiella fettsyror är alla Omega och GLA
 • Q10 ger energi och är antiinflammatorisk och skyddar hjärtat och huden.
 • Aminosyror är viktiga och många. Äter man en allsidig kost med animalier har man sällan brist.

Näringsterapi

Som ni ser är det många ämnen vi behöver och bara blodprov visar inte hela sanningen. Hon vill att man även tar en hårmineralanalys och avföringsprov och liknande för att se vad man behöver. Välj tillskott med omsorg och labba inte för mycket på egen hand. Tillskott ska ha hög kvalitet. Priset kan indikera kvaliteten. De billiga är mest fyllnadsmedel. Terapeuter använder oftast hög kvalitet på tillskotten. Thorne och Holistic brukar ha bra tillskott.

Kom ihåg att alla brister går att åtgärda så ta det lugnt på alla sätt och vis. Var rädd om din tarm, drick aloe vera, l-glutamin och undvik kost som retar tarmen. Undvik socker! Är regnbågens alla färger varje dag i kall och varm form. Ät även bra fett! En fet regnbåge helt enkelt!

Se föreläsningen! Den är bland mina favoriter. Jag har lifetimebiljett och kommer se den här 5000gånger för den är så viktig. Jag ska även försöka se henne live vid tillfälle. Hon är ett energitillskott att se!

Biljetter till alla samtal och möjlighet att vinna fina priser hittar du här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *