Hållbar skönhet
Agneta Elmegård Norra Latin

Hållbarhet i skönhetsbranschen med Agneta Elmegård är seminariet jag önskade att alla som har något med skönhet att göra skulle gå på. Nu ska vi inte lägga skam över de som intresserar sig för skönhet eftersom det alltid finns något som är värre. I det lilla bor det stora och varje steg i rätt riktning leder framåt. Om alla tar de små stegen de kan så kan vi förändra världen. På Stockholm Beauty Week 2022 pratade hon alltså om vad som verkligen är hållbarhet.

Vad än många försöker lura i oss så finns det en definition av vad som är hållbarhet. Definitionen för hållbart framtagen är:

  • Miljö – inget hållbart kan tas fram utan en tanke på miljön. Det ska tas fram med hänsyn till biologisk mångfald, naturens resurser och klimatförändringarna
  • Arbetsrätt – de som arbetar ska ha rätt till bra arbetsförhållanden, hälsa och säkerhet
  • Mänskliga rättigheter – mångfald, jämställdhet och yttrandefrihet
  • Anti korruption – frihet från mutor, bedrägeri, karteller och nepotism
Annons

Något som även är lika viktigt är ju vad produkterna innehåller. Om hållbarhetskravet är uppfyllt så hjälper det inte mycket ifall produkten innehåller skadliga ämnen. De vanligaste ämnena man ska se upp för är

  • Palmolja – det har skrivits spaltmil om ämnet så jag kommer inte förtydliga fast Agneta förklarade det bra men bland annat skövlas skog för att utvinna den.
  • SLS som är fossilbaserat
  • Mica – främst är det barnarbete som gör att man ska undvika mica
  • Placenta och EGF – det tas från aborterade fårfoster och liknande
  • Snigelslem – för att utvinna det så får sniglarna krypa på elektriska plattor vilket är otroligt plågsamt.

Bli inte ledsen om du gillar glitter finns det sånt som görs på cellulosa och det är ju träd. Alternativ finns så du kan bli vacker utan dessa ämnen och det kommer fler.

Vad ska man då tänka på när man shoppar? Kolla vart varorna är producerade och hur transporterna sker. Innehåller det du handlar exotiska växter eller är det närproducerat? Är det ekologiskt eller växer det vilt? Inte ens ekologiskt är alltid det bästa. Lingon växer vilt och kan inte bli certifierade eftersom de inte odlas. Samma dilemma gäller vatten, när en produkt innehåller vatten kan den alltså inte bli 100% ekologisk så det är inte klokt att alltid välja eko.

Annons

Något som växer idag är att arbeta cirkulärt och jag hoppas det fortsätter öka. En producent kan engagera i någon form av välgörenhet ofta i form av att låta någon tredje part ta del av vinsten. Plastic for Changes har ett fantastiskt arbete i Indien där de låter några ur de lägsta kasten sortera ut plast ur soporna till återvinning. Som tack får de en lön och pension och kan komma upp ett kast och få ett bättre liv samtidigt som de reducerar plasten som hamnar i soporna. Många tillverkare har även bytt ut plasten till förnybara råvaror och det gäller även lyxmärkena.

Det finns även helt fantastiska samarbeten som märkena gör för skapa en bättre värld. Lush odlar raps i Fukushima eftersom det är en växt som klarar den miljön och det ger de boende ett arbete så de kan stanna där. I Marocko finns det småskaliga arganodlingar som stärker kvinnornas ekonomi. Det kan vara klokt att även se alla framsteg i hållbarheten annars är det lätt att ge upp.

Annons

Syntetiskt vs Naturligt, senaste åren har många försökt gå över till helt naturligt men allt naturligt är inte bra. Ibland är syntetiskt mycket bättre både för oss och vår natur. Ambra, mysk och sandelträ går att framställa kemiskt och är då mer stabilt och mindre skadligt för naturen.

Vad kan man då göra mer för att tänka hållbart? Källsortera, det kommer alltid kommentarer om att det inte gör skillnad men det gör det så kämpa vidare med sorterandet. Lämna en kommentar om ni vill ha råd om hur man gör det med stil utan att slita ihjäl sig. Nagellack och sprayburkar ska lämnas in till återvinningscentralen, vissa Kicksbutiker tar också emot.

Nu tänker många hållbart och ekologiskt och det finns de industrin som tar till halva bluffar för att sälja produkter. Några varningstecken du ska vara vaksam på är om en produkt är märkt med botaniskt, clean beauty och naturligt. Notis från mig, olja kommer från naturen, är den då naturlig? Många produkter som använder greenwashing sätter gärna de orden på sina produkter eftersom det inte finns någon definition av det.

Annons

Inget är hållbart utan att man även tar hänsyn till djurrättsfrågor. Sedan 2013 är djurförsök förbjudna inom EU men djurförsöken verkar vara på väg tillbaka. Kemialier till tvätt- och rengöringsmedel testas ofta på djur. I USA räknas inte fåglar, råttor, fiskar och möss som djur. Korea och Japan har fortfarande djurtester. Kina som målas ut som djurförsökslandet har börjat minska på dem.

FNs hållbarhetsmål har de flesta större företag koll på och man kan kontakta dem och fråga hur många av dem de lever upp till. När man läser dem önskar man att alla företag levde upp till alla mål men det är det få som gör. Weleda är i dagens läge det enda som lever upp till 17 av dem men fler följer efter. Hermés har skrivit avtal med Science Based targets och många företag certifierar enligt B-corp. Ni som följer mig har säkert sett Rituals skylta med det men även Daviness, Body Shop och Sunday Riley har certifierats enligt den höga standarden. Nu får vi komma ihåg att certifieringar är oerhört kostsamma och det finns företag som följer standarderna utan att certifiera sig.

En annan sak som stora företag ska göra är att sammaställa en hållbarhetsrapport. Efterfråga den vid tillfälle för att belysa frågan.

Det är lätt att tro att det är omöjligt att vara 100% hållbar men vi kan i alla fall försöka för oss själva och vår planet. Det finns så många bra produkter och initiativtagare

3 svar på “Hållbarhet i skönhetsbranschen”
  1. […] Fokus hos Grown Alchemist är att utnyttja naturen kraftfulla ingredienser men de satsar inte på att vara 100% naturliga eftersom det sällan är hållbart för naturen och inte heller det stabilaste att använda sig av. Jag kan vidareutveckla tankarna i en evighet men nu ska vi prata skönhetsprodukter och inte snöa in på hållbarhet. […]

  2. Tusen tack för ditt fina referat och sammanställning av min föreläsning. Mycket uppskattat! Tack för att du kom och tack för att du sprider ordet! Tillsammans kan vi förändra!

    1. Stort tack 🥰 Det är ett intressant ämne som du sammanfattade så bra med lösningar som alla kan göra. Nu förändrar vi världen tillsammans 😘

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *