person holding red apple fruitPhoto by cottonbro studio on <a href="https://www.pexels.com/photo/person-holding-red-apple-fruit-4661297/" rel="nofollow">Pexels.com</a>

Jag har ett intresse för miljö och hållbarhet men brukar vara försiktig med inlägg som klagar över kemikalier. Tvärtom brukar jag uppmana er att lita på myndigheterna och inte vara rädda för allt eftersom hälsostress börjar bli ett hälsoproblem. Vi har nog med problem ändå och måste ibland lita på att det vi hittar i hyllorna är tryggt. PFAS gör skäl för att kallas för evighetskemikalien eftersom den inte bryts ner.

Annons

Den har nyligen blivit förbjuden att använda i skidvalla och jag har själv trott att den varit borta i hudvård men tydligen finns den kvar. Det säger ju sig självt att om du skadar naturen med att valla dina skidor med den ska den definitivt inte hamna på huden. Det som hamnar på huden kommer ju ut i avloppet när vi duschar/ badar och skadar både oss och naturen.

Naturvårdsverket hade för något år sedan en bra insats med kontot Surfejs och när man läser Aftonbladets artikel tycker jag att det är dags för en insats igen. Nu vill jag absolut inte lägga mer skuld på oss som gillar skönhet, generellt är vi pålästa och medvetna men tydligen har industrin underskattat oss. Det är inte en ingrediens som behövs i vår hudvård och naturen behöver inte skräpas ner mer.

Annons

Nu vet jag att många som läser det här suckar och tänker att men vadå, är inte livet farligt? Jo och jag lovar att 100% av oss kommer att dö någon gång men vi vill gärna hålla oss friska och lämna ett jordklot efter oss. Ett ämne som ligger på Reach kandidatlista och begränsningslista bör man definitivt undvika.

Vilken sorts hudvård kan du då hitta PFAS i? Enligt Kemikalieinspektionen kan det hittas i smink, solkräm, hudkräm, underlagskräm men har även förekommit i bubblande ansiktsmasker.

Som alltid, var medveten om vad du köper. Det sägs att inget varar för evigt men PFAS verkar vara ett undantag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *