Något som kan driva mig till vansinne är skönhetsideal och hur skruvad självbild många har. Vi som är intresserade av skönhet får lätt en skev bild av hur andra ser ut. Det som gör mig så arg med skönhetsidealen är när många avstår från en massa för att de inte känner sig snygga nog.

Kameror kan göra en liten unik skara människor riktigt vackra och för oss andra så har de en magisk förmåga att förstora varje skavank. Jag tycker lilla Molly i blåbärsskogen är passande. Hon består av rynkor och slapp hud men är ändå så vacker.

När jag skrollar på Instagram en vanlig dag ser jag så många vackra människor att jag ibland måste påminna mig om att de flesta använder filter. Förutom filter så använder många fillers, botox och operationer för att bromsa ålderstecknen.

Nu kommer ni säkert invända om att det finns de som inte springer på salong hela tiden och det stämmer. Jag känner en som mest använder kokosolja som knappt har rynkor fast hon är runt 40. Hon tränar regelbundet och har en bra kost också sen ska vi inte glömma att vi alla har olika anlag. Regelbunden träning finns det forskning som helt klart visar att förbättrar hyn dramatiskt och jag kan inte annat än hålla med. Jag ser själv skillnad när jag börjat träna hårdare. Huden blir fastare och muskelmassan ökar även i ansiktet och det gör att man ser mindre rynkig ut.

Idag såg jag en video som en bekant lagt ut. Hon berättade att hon inte gillar att lägga ut bilder och filmer på sig själv. Enligt mig är hon både vacker och klok och väldigt kunnig. Om hon skulle skapa en kanal på Youtube så skulle jag tveklöst prenumerera. Jag har blivit tillfrågad av några om jag har en kanal men tycker att jag blir ful på bild och har en jobbig röst. Ja jag säger ju inte att jag är något bättre. Jag undrar om män har samma kameranoja?

Annons

Jag läste att skönhetsingreppen har ökat under Corona. Först trodde jag att det var hemmajobbarna som nyttjade läktiden när de jobbar hemifrån. Man ser ju rätt hemsk ut efter vissa ingrepp och kanske har svårt att köra bil men man kan ändå jobba om man slipper köra bil och träffa människor. Tyvärr var det inte läkningen som de hade tänkt på utan att de börjat se mer skavanker när de haft Zoommöten. Om man nu ska se något positivt i eländet så är det väl att de håller sig hemma och de som de träffar bör rimligen inte vara förkylda eller sjuka i någon annan form.

Nu närmar sig badsäsongen och jag ser många noja över att de måste dieta och träna. Kan vi inte komma överens om att de flesta har någon cellulit, fula ärr och hör och häpna, det växer även hår på vissa människor. Ibland hinner människor inte med en helkroppsvaxning innan de går till beachen. Det händer även att människor äter och råkar väga något kilo för mycket. Nu känner jag mig hemsk men det finns även de som väger för lite och skäms för det. Jag har själv varit där och fått av ren omtanke en massa kommentarer. I mitt fall så kämpade jag allt jag kunde med att gå upp i vikt och skämdes över att köpa kläder i xxs och vart riktigt ledsen varje gång någon påpekade hur hemsk jag såg ut. När jag slutade med gluten gick jag upp ca 15kg och det bästa är att slippa all kritik om vikten. Mitt bästa beachtips för att få till den perfekta bikinikroppen är: Ha en kropp, ta på en bikini! Ingen är perfekt men lev med det du har och ha kul!

Personligen kan jag absolut inte kritisera skönhetsingrepp. Allt man gör för sin egen skull är bra och mår man bra av något så kör. Jag har gjort en massa behandlingar för att bromsa ålderstecknen så jag är inte alls ute efter att shama de som gör ingrepp. Jag vill absolut inte heller kritisera oss som blir obekväma så fort en kamera kommer fram. Jag vill bara att vi blir lite mer modiga och inser att vi jagar orimliga skönhetsideal. Om vi dagligen kollar på redigerade bilder av människor som opererat och fixat sig så blir vi tyvärr påverkade. Dessutom är det lätt hänt att man ser någon med fantastiskt snygg mage, någon med vackra läppar, någon med underbart hår, någon med vältränade ben, någon med perfekta tänder sen bygger vi ihop allt det och tycker att vi ska se ut som en sammansättning av allt.

  • ALLA människor har porer och det är ok att ha porer.
  • Rynkor kommer med åldern och är också ok.
  • Du kan bada fast du inte är i toppform
  • Perfekt hy finns inte
  • Celluliter är ok
  • Om du vill göra ingrepp, gör det för din skull
Annons

I jakten efter ett mer tillåtande skönhetsideal tycker jag mig även se vissa som tycker det är ok att gå till angrepp mot de som gör t ex fillers. Om man vill ha enorma läppar eller extrema kindben så ska det också vara ett personligt val. Ingen kan egentligen ta sig rätten att döma hur någon ser ut.

Vad vill jag egentligen uppnå med det här inlägget? Min största önskan är att alla skulle tycka att de är fina som de är och om de har något viktigt att säga så kan de säga det framför en kamera eller en stor publik utan att fundera om de har för många rynkor eller något annat. Helt enkelt, låt inte ditt utseende hindra dig!

Jag har en utmaning till er som ändå lagt tid på att läsa. Så fort ni ser något bra, säg det. Ge generöst med komplimanger till omgivningen och se vad som händer.

Kan vi inte alla försöka lyfta varandra och se det vackra i varann! Med vackert menar jag inte bara utsida utan även det vackra på insidan.

Annons

Kommentarsfältet är stängt eftersom jag får hundratals spam per dag på det här inlägget. Jag önskar att vi kunde starta en debatt men det får vi ta på ett annat inlägg. Jag testar att tillåta kommentarer igen och hoppas att slippa spam men uppskattar debatt. Hur kan vi påverka skönhetsidealen?

2 svar på “Skönhetsideal”
  1. Mycket inspirerande fin text❤️Vi när så mycket i våra personliga ryggsäckar men vi utvecklas hela tiden 🙏 jag tycker jag börjar bli den person jag var när jag var liten -öppen glad och positiv – när färgen rött var favoriten. Har länge nu varit den ensamma vargen i svart. Och det har hjälpt mig mycket genom livet – den blyga personen men spännande med utveckling.

    1. Så klokt! Utveckling är alltid spännande och ryggsäcken både ger och tar men den formar oss. Blyga personer är oftast väldigt bra på att läsa av omgivningen. Det glädjer mig att höra att du börjar känna dig glad och positiv! ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *