Spirulina räknas enligt många som en superfood både i och på kroppen. Jag är som alltid nyfiken men vill gärna läsa på mer och försöka hitta fakta bakom alla påståenden.

Spirulina är en alg som använts i tusentals år inom skönhet. Någon nytta borde den alltså göra.

Spirulina är bland annat rikt på E-vitamin. E-vitamin sägs minska skador av solning, avgaser, stress och liknande. Det är också rikt på betakaroten, som hjälper till att förebygga solskador. Skyddet innebär ändå inte att du ska vistas i onödan i stark sol eller skippa spf…

Kombinationen av E-vitamin och betakaroten skapar en kombination som stärker huden. Detta tillsammans med andra näringsämnen som magnesium, kalium och vitamin B12.

Den ger lyster och stressad hud blir mer balanserad. Dessutom sägs spirulina förebygga ålderstecken. Ämnena som ska uppnå dessa mirakel är vitamin E samt betakaroten.

Spirulina har också Detoxeffekt. Jag är kluven i fråga om detox men många tycker att det är helt fantastiskt med detox.

Den sägs också vara fuktighetsbevarande.

Inom begreppet superfoods är Spirulina en av naturens mest koncentrerade näringskällor, rikt på protein, klorofyll och andra viktiga näringsämnen. Spirulina är ett utmärkt kostillskott för vegetarianer. Spirulina härstammar ifrån Central-Amerika och Afrika och är en av de första fotosyntetiska organismerna på jorden. Spirulina kallas för en blå-grön mikroalg och lever i både sötvatten och hav. Spirulina är dock ett samlingsnamn för två arter of cyanobakterier med formen av spiraler: Arthrospira platensis och Arthrospira maxima. De kallas för alger eftersom de är vattenlevande organismer kapabla till fotosyntes.

Annons

Legenden säger att Columbus upptäckte Spirulina när de kom till Mexico på slutet av 1400-talet. På 1940-talet skall en fransk antropolog vid namn Dr. Creach ha funnit att Kanembi stammen vid Lake Chad i Norra Afrika hade förvånansvärt bra hälsa. Kanembi stammen åt alger från sjön och ryktet spred sig om denna mirakulösa föda. 1967 startades de första odlingarna i Mexico sedan dess har populariteten ökat. Nasa använder sig idag av Spirulina på rymdfärderna just för dess koncentrerade näringsinnehåll.

Idag växer och odlas spirulinan i stora sötvattensdammar under kontrollerade former. Spirulina är en av få alger som kan växa i vatten med högt PH värde. Det finns över 50 olika arter och den vanligaste sorten är Spirulina platensis.

Näringsinnehåll: När man talar om Spirulina nämner man oftast begreppet superfoods, och det är ju inte så konstigt eftersom denna lilla alg innehåller mer än 100 olika näringsämnen och är en av naturens mest koncentrerade källor av näring.

Spirulina innehåller: proteiner, vitaminer, mineraler, essentiella aminosyror, icke-essentiella aminosyror, essentiella fettsyror samt klorofyll.

Protein: Spirulina innehåller 60-70% protein vilket är sex gånger mer än ägg och tre gånger mer än biff. Proteinet utgörs av 18 olika aminosyror, varav 8 är essentiella för människan.

Betakaroten: Spirulina innehåller 15 gånger mer betakaroten än morötter och 40-60 gånger mer än spenat. Betakaroten ombildas av enzymer till Vitamin A i kroppen.

Klorofyll: Klorofyll är ett grönt färgämne som används i växternas fotosyntes och som renar kroppen ifrån skadliga kemiska substanser, tungmetaller och andra gifter.

Fykocyanin: Den blåa färgen hos Spirulina kommer ifrån pigmentet och antioxidanten fykocyanin och är en av de viktigaste beståndsdelarna hos Spirulina.

Vitaminer: Spirulina innehåller ett brett spektrum framförallt av B-vitaminer; B1, B2, B5, B6, B11, B12, C, och E.

Den innehåller nästan alla kända antioxidanter: C, B1, B5 och B5, zink, mangan, koppar, betakaroten, vitamin E och aminosyran metionin.

Alginpackning kan utföras på spa anläggningar. Normalt peelas huden först innan inpackningen läggs på. Avslutas med massage och kroppslotion.

  • Alger tillför huden mineraler, spårämnen och vitaminer som är viktiga för vårt välbefinnande. Behandlingen renar, ger näring till huden och är bra för blodcirkulationen.