Priset vi betalar är SVTs senaste granskning av skönhetsindustrin. Jag var i vanlig ordning förberedd på något i stil med skräpet Sanningen om hudvård som hånade oss som har hudvårdsintresse. Efter att ha sett alla 3 avsnitten är jag positivt överraskad. Det här är verkligen tänkvärt och skrämmande utan shaming.

Det här var precis vad många i samhället behöver se och jag hoppas många ser serien. De tar upp hetsen för influensers att alltid se perfekta ut vilket leder till att de inte har mycket mer att välja på än att lägga sig under kniven och justera sitt utseende för att passa in i skönhetsidealen som vi skapar. Jag insåg även att mitt konto inte kommer kunna nå några större mängder följare just på grund av idealet. Jag vägrar använda filter eftersom det driver utseendehetsen och dessutom börjar jag bli gammal. Algoritmen uppmuntrar till skönhet och inte naturliga 40+ med ett stort intresse för hudvård och behandlingar. Idealet idag kräver att jag skulle operera mig yngre för att nå fler vilket motverkar hela min idé när jag skapade kontot. Jag vill se om krämerna håller vad de lovar och grotta ner mig i hur ingredienserna fungerar. Jag kände mig som en idiot när avsnitt 1 tar upp jakten på den perfekta bilden. Opererade tjejer som gör i princip alla behandlingar som finns och tar foton med bra kamera i bra belysning och sedan lägger filter för att bli så snygg som möjligt eftersom en naturlig bild inte får lika många likes. Jag har tyvärr också märkt det och varje gång jag lägger ut en selfie tappar jag följare…. Det rimmar lite illa med tongångarna i samhället med att vara sig själv och allt annat bullshit som sägs.

Annons

Avsnitt 2 tog upp hur influencers får rejäla rabatter på att operera sig i Turkiet. Nu är inte Turkiet det enda landet som folk åker till för att operera sig men de siktar på att bli bäst. Det är alltid en risk med narkos och om något händer vill du ha närhet till en läkare. Brazilian butt lift har varit trendigt ett tag och räknas som ett av de farligaste ingreppen du kan göra. Varför man väljer att göra det långt hemifrån i ett land där man inte kan språket är ju lätt att räkna ut. Det är ju plånboken som styr valet. Det kostar inte lika mycket och framställs som en lyxig semesterresa. Jag har svårigheter att se lyxen i att bo på hotell och behöva flyga nyopererad. Nu kan jag med mina födoämnesintoleranser bara konstatera att jag tycker ibland att det känns riskabelt att beställa mat när den som mottar beställningen inte talar flytande svenska och det har mer än en gång blivit fel pga språket. Om det är svårt att beställa lunch utan mjölk och gluten har jag svårigheter att se hur man ska kunna förmedla om något känns fel. Efter alla operationer är det väldigt viktigt med eftervården och att man följer dem och även det kan bli svårt att göra om man inte kan ha en dialog. Alla människor är unika och har sina behov och tolkningar så jag tycker utlandsoperationer är galenskap även om jag har full respekt för att man såklart ibland vill spara lite på kostnaderna men just operationer är helt galet att snåla in på.

Annons

Den intressanta frågan programmet tog upp fick mig verkligen att tänka till. Är det vi som trycker på like som bär ansvaret för de sjuka skönhetsidealen eller är det influensers som är ansvariga för att de anpassar sig efter vad som ger likes? Nästa gång du scrollar på Insta, tänk på vad du formar för samhälle med dina stöttningar. Jag försöker gilla så naturliga bilder som möjligt men skulle ändå inte gå till angrepp mot någon som väljer att operera sig till det de upplever som vackert. Drevet mot de som opererar sig är lika illa som hetsen att ha getingmidja och jätterumpa. Alla har rätt att känna sig vackra på det sätt som de själva vill. Vad som är vackert är objektivt och det jag tycker är illa är när man känner ett tvång att ändra hur man ser ut hela tiden för att passa in i idealbilden.

En eloge till SVT för att de äntligen gjort en bra skildring av industrin och alla vurpor utan att skuldbelägga

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *