Igår var det 13 december och som traditionen är måste det bryta ut en debatt om luciatåg. Det är lika säkert som regn på midsommar. Det är inte ofta jag lägger mig i debatter men ibland kan jag bara inte låta bli. Jag lovar att jag till största delen av tiden kommer hålla mig till att prata krämer men ni som känner mig vet att jag kan mycket mer än bara långa hudvårdsrutiner.

Annons

Varför jag ens orkar skriva om det här förstår jag inte men känner att det som vanligt är dags att påminna om min syn på skönhetsideal och människors rätt att få vara vem de vill. För min del så spelar det ingen roll om lucia är en kvinna eller man. Ärligt talat stör ungdomens skönhetstävlingar mig mer. Jag hoppas det inte är samma galenskaper nu som förr. När jag var tonåring skulle lucia alltid vara snyggaste tjejen eller den mest populära. Jag var hellre pepparkaksgubbe. Det var många som sparade sitt hår under året och bantade som en galning för att passa det rådande idealet. Jag passade inte riktigt in i det idealet och kände mig i smyg kass för att jag inte var smal och snygg nog för att passa som tårna. Är det verkligen sunt?

Som invånare i Gävleborg så ser jag gärna en man som lucia bara ungdomarna slipper utstå den sjuka hetsen med att vara supersmal och vacker för att passa in. Manliga lucior är ju inte direkt något nytt ändå. Nordiska museet hade en en fantastisk sammanfattning om luciafirande som alla borde läsa.

Kan vi inte en gång för alla bara låta bli att förvandla allt till ett drev?

Bild lånad från Nordiska Museet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *