Sapienic

För oss beutynördar består ofta en normal rutin av oljerengöring, vanlig rengöring, ansiktsvatten, serum och en dag/ nattcreme. Några gånger i veckan tillkommer peeling, ampuller och mask. Ibland gör vi också några salongsbehandlingar. Enligt Sapienic så skadar större delen av våra dyrbara långa hudvårdsrutiner huden och bidrar till en utarmad bakterieflora i huden. Det ligger något i det eftersom hudproblem ökar lavinartat fast vi lägger mer pengar och tid på vår hud. Deras koncept bygger på att närma oss en rutin som homo sapiens använt under miljoner år men med en modern touch så vi slipper flytta in i en grotta i skogen. Vi är inte så mycket i naturen som våra förfäder var och i naturen kommer vi i kontakt med bra mikrober.

Vi tvättar oss för ofta och för varmt. Jag kan erkänna att jag är definitivt skyldig till det och har det även dokumenterat sen jag gjorde min hudanalys hos Skinome. Jag älskar att tvätta ansiktet på kvällen och masserar gärna i en oljerengöring, ibland löser jag också upp makeupen innan med miscellärvatten och följer upp med en vanlig rengöring och sen en peeling. Jag hatar att frysa så jag använder ofta för varmt vatten. På morgonen använder jag 99% av gångerna också rengöring med nöjer mig med en och gärna en mild så jag misshandlar inte min hud jämt men med känslig hud är det för mycket.

Jag gjorde ett produkttest på Sapienics hemsida för att se vilken rutin de rekommenderar eftersom jag läst många blandade påståenden om dem på Instagram och jag är ju nitiskt nyfiken. Det var faktiskt något av alla påståenden som gjorde mig intresserad av märket. Om jag inte minns fel var det nog något om att de inte har några rengöringar. Testet föreslog följande rutin

Morgon:

Steg 1: Rengör med vatten. Det är en fördel om vattnet är kallt och i bästa fall obehandlat.
Steg 2: Spraya på levande mikrober. Probiotic Mist.
Steg 3: Två steg med återfuktning – PRIME Lipids och PRIME Serum.

Kväll:

Steg 1: Avlägsna makeup. Makeup Remover.
Steg 2: Två steg med återfuktning – PRIME Lipids och PRIME Serum.
Extra tillägg: Lägg till en booster – Sapienic Boost eller Probiotic Boost.

Som ni ser är det på ett sätt en rätt ordinär rutin men ändå inte. Det saknas ju dag och nattkräm och ja det saknas en rengöring. Rengöring skadar huden microbiom och tar bort hudens sebum. Sebum behövs för att skydda huden och ska vara i balans. Istället för dag och nattkräm så använder du lipider och serum. Istället för ampuller och masker använder du en booster. För att ösa på med probiotika som alla börjar bli överens om att huden behöver så kan du använda deras Probiotic Mist. Det ser ändå ut som en helt ok hudvårdsrutin och jag har såklart testat. Tyvärr har jag inte obegränsat med pengar och med känslig hud och ett hudvårdsintresse så är badrummet rätt fullt av halvt fungerande produkter. Som tur är så var Christoper på Sapienic snäll nog att skicka lite prover så jag ändå fick en uppfattning om hur produkterna fungerar. Testerna innehöll inte någon booster eller Probiotic Mist men makeupremover, lipider och serum och det räcker för att bilda en uppfattning om märket.

Jag passade på att testa produkterna när jag var i fjällen eftersom jag var skeptisk till att vara utan rengöring och inte sugen att gå med makeuprester i ansiktet. En bonus är ju att om jag skulle få utslag av produkterna så kunde jag täcka dem med en skoterhjälm! Det är ju dessutom enkelt att packa bara proverna och hålla sig från övriga produkter när man inte är hemma.

Sapienic

Eftersom jag värdesätter ärlighet så får jag erkänna att jag faktiskt använde rengöring första kvällen efter makeupremovern. Till mitt försvar så använde jag Skinomes milda rengöring men ändå lite fusk. Makeupremovern har ett lätt doft av munkar tycker jag, låter äckligt men var rätt trevligt. Den fick bort sminket och huden kändes mjuk. Den är snäll mot ögonen och mina ögon hatar rengöring. Olja (lipider) före serum kändes konstigt men det är i den ordningen jag uppfattat att de ska användas så jag har använt lipiderna först och serumet sen. Mängden ska du anpassa efter din hud. Mer lipider om du är torr och mer serum om du är uttorkad. Tanken med uppdelningen av lipider och serum är att man då slipper tillsätta emulgeringsmedel som kan störa hudens mikroflora. De innehåller inte eteriska oljor vilket jag är hatar. Eteriska oljor kan ge allergiska reaktioner vilket jag drabbats av några gånger så det glädjer mig att de inte har eteriska oljor i sina produkter.

Lipiderna och serumet är mer eller mindre utan doft. De känns bra på huden och efter några dagar så känns huden riktigt bra och har en fin lyster. Nu var jag inte direkt missnöjd med min hud innan men jag kan ändå se en liten förbättring. Huden känns lite som på en bebis. De dagar jag var i solen så använde jag spf för att skydda huden. Spfen jag använde var Rosacure som är en mild anpassad för känslig hud. Dagar då vädret var som det ofta är i Sverige så skippade jag spf. Om jag varken haft smink eller spf på dagen så sköljde jag bara ansiktet med ljummet vatten. De rekommenderar kallt men jag är inte så tuff.

Jag har länge varit sugen att testa en probiotisk hudvårdsrutin och Sapienic är både pre och probiotisk och jobbar på att stärka hudens eget mikrobiom. Efter alla turer med hudläkare genom åren så behöver min hud byggas upp. Jag har ätit antibiotika som värst ett helt år och även kombinerat med kortison så min hud behöver fylla på med goda bakterier för att kunna ta upp alla bra hudvård den får. Nu har jag inte ätit antibiotika på länge och hållit mig till en strikt hudvårdsrutin som håller utslagen borta. Det skulle vara skönt att hitta något som botar orsaken och inte bara håller undan problemet. Enligt Sapienic ska du egentligen inte behöva hudvård om huden är i balans och vi lever som homosapiens alltid gjort.

”Vi använder kunskapen från ny forskning inom hudens mikroflora för att framställa produkter som hjälper din hud att behålla sitt naturliga tillstånd.” Jag tycker citatet från deras hemsida är en bra beskrivning av deras produkter.
Se deras introfilm om du vill veta lite mer om deras tänk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *