Inlägget innehåller reklamlänkar till PN Jakt och BodyStore

I år har intresset för skogsbad ökat lavinartat. Aktiviteter som är inomhus har ju inte varit så klokt och långa flygresor har ju inte heller varit så genomförbart. Skogsbad tycker jag är lite fånigt ord. Det är egentligen ett trendigare ord för att vara i skogen. Friluftsfrämjandet har en intressant artikel om alla fördelar och lite goda råd Om man läser texten så skulle jag enkelt sammanfatta det med aktiv närvaro.

Vi behöver vara mer i naturen. Många kommer ner otroligt mycket i varv med en skogspromenad. Jag är tyvärr befriad från lokalsinne så jag behöver alltid ha med mig sällskap eller en hund som har bättre lokalsinne än vad jag har.

GPS i mobilen är verkligen en underbar uppfinning men många tycker att mobilen inte ska vara med. Det kan finnas en poäng i att gå ut i skogen och vara helt närvarande i nuet och koppla bort omvärlden. Det finns även en magisk knapp på alla mobiler för att stänga av den. En liten varning bara, stänga av mobilen kan vara beroendeframkallande! Vi människor behöver ostörd egentid ibland.

Något som gör skogspromenaderna trevligare förutom noggrant utvalt sällskap är att ha rätt kläder och skor. Jag har upptäckt att jaktkläder är riktigt bra. Nu kan du absolut ta en promenad i gympadojjor och överleva. Jag har fiskat och lagt nät i chiffongklänning och slitna gympadojor. Klänningen torkade fort och skorna var slitna och fula och skulle slängas. Om man nu vill vara snäppet smartare än mig så är lager på lager klokt och ha gärna ombyte med om du ska ut på en längre tur. Vad som är rätt kläder är en väderfråga så mitt stående skämt med bikini, underställ och regnställ brukar vara en bra tumregel att gå efter.

Vad har då skogen med skönhet att göra? Himla bra fråga. Många tycker att det är väldigt avkopplande med en tur i naturen. När vi är avslappnade ser vi automatiskt vackrare ut. Kolla bara på bekymmersrynkor och arga mungipor, väldigt få ser det som vackert. Dessutom finns det mycket som tyder på att djupandning ger en vacker hy och när du tar in skogens alla dofter så djupandas du automatiskt och dessutom är skogsluft oftast väldigt ren. Om du kollar vad Sapienic säger så bör vi också ha mer kontakt med sjö och mark. De kallar det för naturens bästa ansiktsmask. Jag har inte testat än men måste erkänna att jag är nyfiken att testa och sjöbada mer och få lite mer jord i ansiktet för att gynna de goda mikroberna i ansiktet. Eller förresten jag har ju redan badat ute i år. Både i hav och sjö till och med!

Ta med något gott att äta också om du ska vara ute ett tag. Det är tråkigt att leta bilen trött och hungrig. Tro mig, jag har testat. Det är mycket trevligare med lite snacks! Jag tycker om att ta med mig några bars eftersom de väger pyttelite, är goda och går fort att äta. Dessutom är de fuktsäkert förpackade så du slipper svälta även om det spöregnar.

Man kan självklart göra egen fika men ibland gillar jag att köpa något färdigt och inte bara hålla på i köket. I all ambition med tillsatsfritt och ren mat är det lätt att all tid går åt i köket. Precis som med hudvård så letar jag alltid efter en lagom väg. Min tumregel är att äta 80% nyttigt. Nyttigt är en definitionsfråga och enligt vissa så äter jag extrem och enligt vissa är det onyttigt. Jag gillar att variera.

En bonus du får också när du går runt och mediterar i skogen är att våra stackars asfaltsfötter får lite efterlängtad variation. Människor är inte skapta för att gå på helt platt mark. Våra fötter är gjorda för att parera kvistar och liknande. Vissa går så långt att de förespråkar att vi ska vara barfota i naturen. Mina fötter får för mycket pedikyr för att klara stenar och barr men det ligger något i att skelettbenen i fötterna kan behöva lite mer utmaning och inte bara ligga stilla i skor hela tiden.

Om du har långt till skogen, gå i en park eller vad som helst med lite träd och lugn. Det är alltid bättre att göra något litet än inget alls.

Annons