Ivan Valencia bjöd in mig till Carthago fragrance digital doftprovning och om ni följt mig ett tag vet ni nog att jag är en doftnörd och vill alltid lära mig mer om ämnet. Under pandemin har vi ju fått använda vår kreativitet lite extra och just doftprovning känns som något som inte ska fungera digitalt men det är ju alltid spännande att testa något man inte tror att ska fungera.

Annons

Innan provningen fick vi en liten väska med prover hemskickade. Det såg ut som helt vanliga parfymprover och pappersremsor som man kan spraya på. Nu innehöll de inte parfym utan hydrolater som man har för att göra parfymer och annat av. Jag är imponerad av att jag klarade av att låta bli att testa dem i förväg men det är alltid roligare att få ett äkta första intryck och jag visste ju inte heller hur vi skulle använda dem.

Bild från Zoom, Jeanette, jag, Anders Fahlén, Idris Harki och Magnus Dandanell.

Bland romerska lämningar i Ksar Lemsa i Tunisien har det länge destillerats växter och använts till matlagning och medicin. Växter har ju en otrolig smak och vissa har läkande förmågor. De har i sitt arbete försökt samla gammal genuin kunskap med forskning och ett engagemang i att skapa en bättre värld. Deras vision är att hitta den perfekta doften. Ingen doft kan räknas som perfekt om den tas fram genom att skada människor eller natur.

Annons

Ekologiskt har vi ju hört att är bra och jag erkänner att jag också tror det ibland men föredrar ändå vilt växande av vissa produkter men i storskalig produktion är naturlig växtlighet inte helt pålitlig. Vissa delar i ekologiskt är bra men det är inte så vackert som vi vill tro. Om jag fick välja skulle alltså växter komma från skogen där de får leva i sin naturliga miljö och skördas av en människa med en lön som räcker till att ge sin familj en bra tillvaro. Nu är inte verkligheten så vacker men de vill också att villkoren ska vara bra för de som hanterar växterna och att inte naturen ska bli förstörd i processen.

Det är många faktorer som påverkar kvaliteten och egenskaperna hos en olja eller ett hydrolat. Vart en växt växer påverkar mycket eftersom den utvecklar olika kvaliteter i sin miljö. Anders Fahlén är agronom och professor och hjärnan bakom hur hydrolaterna utvinns. En lavendel kan alltså ha helt olika doft om den odlas eller växer vilt under karga förhållanden. Den lavendel vi fick dofta på under provningen har jag för mig att vi alla gissade fel på och då var det kunniga människor med på provningen. Den vilda lavendeln doftar intensivare och fylligare än den odlade som vi är vana vid.

Annons

En otroligt spännande del jag fascinerades av var skillnaden i doftprofil man kan få genom att ändra formen man utvinner hydrolatet i. Jämför med att pressa eller koka en ört. Det blir helt olika resultat och samma gäller om man vill ha hydrolaterna i terapeutiskt syfte. Olika ämnen bevaras olika bra beroende på vilken metod de använder och det är ju egentligen logiskt. Ett stort problem bara är att växtförhållandet påverkar också egenskaperna så samma växt har olika profil för varje region och år. Jag skulle kunna plåga er med en massa fina grafer om doftprofilers skillnad i olika destilleringsmetoder men ni får helt enkelt leta upp en provning istället och höra helheten. Det blir lätt att jag slaktar magin bakom utvinningen och det är otroligt intressant att se mätningarna görs och hur doften utvecklas.Någon vi inte får missa att nämna är Magnus Dandanell som var med och grundade Mackmyra Whisky som också är väldigt kunnig inom destillering.

Hur länge en växt lagras och transportmetoden påverkar också doften så det är som sagt en massa parametrar för att få fram en perfekt doft men inte en omöjlighet. Med kontroll på växtplats, hantering och ner till minsta doftmolekyl går det att skräddarsy en doft.

Annons

Själva doftprovningen var otroligt intressant och med tanke på deltagarna så var det många intressanta diskussioner. Jag testade lite mesigt på pappersremsorna tills Andrea sa att hon testat på olika områden på sina armar också. Det var inte helt oväntat skillnad i hur doften var på papper mot på kroppen och även hur den utvecklades. Jeanettes hudvårdsblogg hade många pålästa frågor och vi hade en riktigt trevlig stund. Carthago och Ivan Valencia ska ha en eloge för att de klarade att hålla oss till ämnet men nu hade vi ju anmält oss till en doftprovning. Med tanke på deltagarna hade vi nog kunnat sväva iväg på andra ämnen inom skönhet men sammanfattningsvis så går det utmärkt att testa dofter via Zoom även om man inte stylar sig på samma vis som vid ett event där man ses på riktigt och pauserna är inte lika trevliga. Vi drog kanske ut på tiden lite men det var för att ämnet är otroligt intressant och vi hade många frågor.

Carthago har en bra vision och jag hoppas kunna stötta dem framåt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *