Expertsamtal med Sara Nomberg och Andrea Endres under Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka. Detta var det 3e samtalet under dag 5 med temat Skapa hudvårdsrutiner som supporterar en frisk hudfunktion. Sara är en ekologisk hudvårdsterapeut som även skapat märket Organics By Sara.

Sara har alltid brunnit för djur och natur. Hon har även alltid varit intresserad av skönhet. Hon fick rådet att gå en utbildning hos Lena Losciale och det var det som knöt ihop allt. Hon har även blogg och podd om du vill lära dig mer av Sara.

Annons

Det disktuerades lite om våra galna skönhetsideal och vi förstör vår hud i jakten på den perfekta huden. Vi misshandlar vår hy med syror och byter produkter hela tiden och huden blir stressad sen undrar vi varför huden inte samarbetar. Vi måste börja samarbeta med huden. Målet bör vara en frisk och balanserad hud och inte att se ut som 30 när man är 50. Var snäll mot huden

En normal och frisk hud har en bra fukthalt. Den ska kännas elastisk och följsam när man trycker på den. Den ska inte kännas torr, det ska vara lite lätt fet. Vårt sebum ska skydda fukten från att komma ut och vara en bra miljö för våra goda bakterier. Porer har alla och ibland får vi pormaskar. Ju mer elastisk din hud är ju mindre syns porerna och om du jobbar på fukt och bindväv blir huden elastisk. Håll fukthalten hög i din hud så ser den slät ut.

Hon förespråkar oljerengöring. De började med att gå igenom varför man bör ha en hudvårdsrutin. Den börjar ofta med rengöring. Antalet steg och liknande varierar. Huden ska egentligen sköta sig själv och vi ska inte behöva hudvård men vår miljö är inte optimal för vår hud. Vi stressar och utsätts för föroreningar. Om vi sminkar oss behöver vi tvätta bort den. Rengöringen är starten i de flesta rutinerna. Hennes rutin börjar med olja istället för löddrande rengöring. Vissa rengöringar tar bort vårt sebum och sebum är viktigt för huden. När vi rengör med varmt vatten och lödder så tar vi bort vårt skyddande sebum och huden blir strippad på fuktbindande ämnen och Ph-värdet blir för lågt. Mikrobiomet rubbas av det. Välj alltså din rengöring med stor omsorg! När du rengör med olja och ljummet vatten skonar du hudens fettsyramantel men får bort smink och överskottsfett. Enklast är att få bort rengöringen med en cellulosasvamp.

Annons

Kolla på huduttryck och inte på hudtyp. En fetare olja till torr hud, tunn olja till fet hud går att gå efter. Det finns många olika oljor och leta upp den du trivs med och ta hjälp av en hudterapeut om du är osäker. På detaljnivå tänker jag inte försöka återge. Det var många intressanta råd som kom om vilken olja som passar till vad.

Det klokaste rådet är att det finns inga allmänna råd utan alla råd bör anpassas efter varje person. De kom även in på ekologisk och naturlig hudvård. Sara förespråkar både och eftersom hon inte tycker det är rätt att tillsätta gifter i en naturlig produkt. Kallpressad olja är det bästa om du vill ha obearbetade oljor, självklart ekologisk! Om du vill näringsboosta är det även viktigt att välja en olja med så mycket färg som möjligt kvar. Mycket av näringsämnena finns i färgen. Fettsyror är något av det mest effektiva inom antiage. Om du läser noga hur squalane och annat fungerar så beter de sig just som fettsyror.

Myter om oljor är intressant! Jag gillar myter generellt och helst att spräcka dem. Oljor ger fet hy och antiage har vi redan tagit upp. Huden behöver fukt och fett. Fettet behövs för att skydda och verka antibakteriellt. Tvättar vi en fet hy för mycket så bör vi tänka om och sluta torka ut vår hud. Sikta på ett sebum i balans. Kost, sömn och andning har tagits upp under hela veckan. För mycket olja och för lite fukt är inte heller bra. Sara tog upp en viktig fråga med att låta bli att tvätta bort vårt sebum på morgonen. Fukta ansiktet med ansiktsvatten bara, hon använder ett med tea tree oil i. Du kan sedan använda ett serum och en olja. På kvällen rengör hon med en rengöringsolja tänk gärna lymatiskt som Marie pratade om. Sedan teatreevatten, ett serum, olja och ev ett balm. Vad hon använder beror lite på huden och väder. Mask gör hon regelbundet.

Du hittar även mer av Sara i podden Green Beauty Talk

Biljetter till alla samtal och möjlighet att vinna fina priser hittar du här! Även om eventet slutar så finns lifetimebiljetter och föreläsningarna är så intressanta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *