Ulrika Elofsson

Expertsamtal med Ulrika Elofsson och Andrea Endres under Sveriges Holistiska Hudvårdsvecka var dagens andra under dag 2 och fokus för dagen var mitt favoritämne: Varför kosten är avgörande för en frisk hud! Ulrika är funktionsmedicinsk terapeut och personlig tränare.

Hon har många utbildningar inom kost och träning. Funktionsmedicinen är inte en medicin utan en metod med forskning som grund. Hos henne får du inte krämer mot dina hudproblem. Hon söker grundorsaken till problemet. Under en kostföreläsning om tillsatser i mat väcktes hennes intresse ytterligare. Under uppväxten var mat viktigt. Hon är uppväxt med hemlagat och hemodlat. När hon vart sjuk och fick eksem och hade öroninflammationer. De problemen växte bort och magen vart bättre när hon la om kosten. Antibiotika kan förstöra vår ömtåliga tarmflora eftersom det slår även ut goda bakterier och orsaka obalans.

Annons

Tarmfloran är viktig för hälsan och huden och ämnet är stort. Mage och tarm är det centrala för hela vår hälsa både fysiskt och psykiskt. Signalerna som styr våra hormoner produceras i tarmen. Våra mikroorganismer är många och är fler än våra celler och många av våra hälsoproblem är orsakade av obalans i dem. Intresset kring tarmfloran har äntligen exploderat och en bred, frisk tarmflora är bra för vår hälsa.

Vår ensidiga kost är inte bra för hälsan. Roligaste frågan under samtalet tycker jag var hur man märker att man har magproblem. En mage som fungerar som den ska tänker man sällan på men en som har problem brukar märkas men det kan även visa sig i dålig hy, trötthet och låg energi. Vi tvättar oss med antibakteriella medel och städar med dem också kombinerat att vi tappar mer och mer kontakten med djur och natur.

Vi får en stark tarmflora genom att mata mikroorganismerna med fibrer. Det ska vara lösliga fibrer från bär, grönsaker, örter och liknande, det kallas även prebiotika. Tänk på att äta hela regnbågens alla färger för att mata alla bakterier. De som gillar socker ska vi däremot inte göda. Foodpharmacy hade ett intressant kapitel om det i sin bok. Ulrika tog även upp det väldigt klokt med att vi under evolutionen behövt socker när det var svårtillgängligt men idag har vi fri tillgång. Första steget vid problem brukar vara att ta bort socker. Nästa brukar vara att ta bort spannmål. Gluten kan trigga immunförsvaret och ge olika problem. Mejeriprodukter brukar också vara bra att ta bort. En trigger som gärna glöms bort när man kollar på kost är alla övriga kemikalier vi omger oss med. Ät varierat, var ute i naturen och i dagsljus. Kom ihåg att ha roligt också! Självklart kom rådet att tillägga probiotika. Hennes råd om hur du kan undvika problem får du köpa biljett för att höra. Länk till biljetter längst ner

Annons, en dag i skogen kräver bra kläder!

Hormoner kan ställa till väldigt mycket i kroppen och huden. Sköldkörteln är en klassiker. Vi behöver mer natur och mindre uppkoppling och intryck. Det blå ljuset från våra skärmar kan minska melatoninet och bidra till sömnproblem. Sömnproblem är en känd faktor i hälsoproblem. Dålig kost och minskad rörelse skadar både hormoner och tarmen. Stressen är välkänd för att förstöra vår hälsa. Stress är en reaktion som är till för att få oss ifrån en fara och sedan få vila. Vi springer hela tiden utan återhämtning. När vi är stressade prioriterar kroppen bort många funktioner som matsmältning och reproduktion. Om levde mer som vi ska och i harmoni med naturen skulle många problem minska. Hormonstörande ämnen som mixas är också en faktor som kan förstöra hormonbalansen. Hormonell obalans syns ofta i huden. Torr hud brukar kunna vara tecken på obalans i sköldkörteln. Även PCOS brukar synas i huden. Klimakteriet syns genom att huden blir slappare och torrare.

Inom funktionsmedicinen så söker de noga efter orsaken till problemen och de vill gärna se många tester men även kolla övrigt som kan påverka. Frågan jag gillar i samtalen är om det är något personen vill prata mer om och hon tog upp att vi behöver näringsrik kost, rörelse, sömn, vila och återhämtning och ha kul. En bra holistisk syn! Under Q&A togs det upp hur du minskar östrogen och mycket annat matnyttigt. Jag tycker hon tog upp mycket på ett balanserat sätt som jag tycker var befriat från bullshit.

Biljetter till alla samtal och möjlighet att vinna fina priser hittar du här!

Det viktigaste jag tog med mig är att jag måste ta tag i min obalans i tarmen. Äta nyttigt och träna gör jag enligt mig tillräckligt, stressen är inte i en bra nivå och tid i naturen borde öka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *