Inlägget innehåller reklamlänkar till BookBeat

Bli vän med sockret av Sara Ask är en uppfriskande bok. Vem har inte läst att socker är roten till allt ont? Jag har läst en uppsjö med böcker och artiklar om hur du hittar dolt socker och hur du räknar ut hur många sockerbitar allt har. Nu tror jag absolut inte att vi ska äta såna sjuka mängder som många gör och det är inte heller vad författaren vill få fram.

I korthet är budskapet i boken att självklart ska vi inte vräka i oss godis men ett balanserat synsätt gör det lättare att låta bli. Det klokaste jag tar till mig i boken är att skippa all söt dryck till maten eftersom det lätt gör att vi passerar dagliga rekommendationen utan att egentligen ens märka det. När vi betraktar något som förbjudet blir det ofta mer lockande och svårt att låta bli.

Förutom socker så tar författaren på ett riktigt bra sätt upp hur olika rapporter kan vinklas på ett felaktigt sätt för att slå igenom mediebruset. Man kan hitta samband i allt men det betyder inte att det är orsaken. Titta bara på oss människor. De flesta har fötter, det betyder bara att vi har fötter och har inget att göra med om vi har anlag för vissa sjukdomar men man kan ändå vinkla det som om det hade ett samband. Så är många hälsolarm idag.

Om jag ska få i mig sötsaker vill jag njuta av dem på ett medvetet sätt så jag kommer inte sluta med chokladtårta men det äter jag kanske varannan månad. Det gör alltså ingen som helst skada så länge övriga matintaget består av bra mat.

Bli vän med sockret av Sara Ask är en bok alla borde läsa. Den finns bland annat hos BookBeat för oss som gillar ljudböcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *