När jag gjorde ett inlägg på Instagram om Cetaphil fick jag mail om att man inte skulle använda dem eftersom det bara var en massa mineraloljor i deras produkter. Jag tycker om att kolla upp saker så jag kontaktade Cetaphil och kollade upp hur det var. Jag kollade både av ren nyfikenhet och även för att jag vill rekommendera produkter som inte orsakar skador. Den personen tänkte nog på petroleumbaserade oljor som görs av råolja. Mineraloljor anklagas också för att täppa till porerna och orsaka hudproblem. Samtidigt vill jag gärna reda ut lite skrämselpropaganda som sprids. Giftskräcken är ofta överdriven och omotiverad. Det finns ju många sorters oljor och jag tror grundtanken från den som kontaktade mig var god. Trenden med rena produkter har också en god grund men sen kan det ibland spåra ur och bli till skräck även mot helt ofarliga saker.

Jag liksom alla andra vill ha bra hudvård och gärna till ett bra pris. Cetaphils produkter kostar runt 100kr styck och ska vara framtagna i samarbete med hudläkare. De hade till och med hudläkare i sin monter när jag träffade dem på Fab Day så det låter otroligt att de skulle ha skadliga ämnen i sina produkter.

Enligt Cetaphil är det i Cetaphil Moisturizing Cream, Softening Cream och Facial Moisturizer (det är innehållsämnet petrolatum) ämnet som klassas som mineralolja finns i. Men inte i resterande produkter, så de går att rekommendera för de som vill undvika det.

Annons

”De mineraloljor som används i kosmetiska produkter (och läkemedel) är högrenade och innehåller mättade kolväten med olika kedjelängd. Högrenade mineraloljor i kosmetiska produkter är dokumenterat milda och säkra för människans hud. Dessa oljor är inerta, eller ”reaktionströga” och reagerar därför inte med huden. Tvärtom så används de ofta på grund av sina hudvårdande egenskaper i hudkrämer. Mineraloljor används också i hudvårdande produkter inom medicinsk hudvård i behandlande syfte.”

Som jag tolkar svaret så är de alltså helt ofarliga och inget vi behöver vara rädda för. Ännu mer intressant är hur man kan svartmåla ett helt varumärke pga att de har tre produkter med en dokumenterat säker ingrediens. Jag är inte proffs men det är tyvärr sällan de som skräms heller. En annan sak som stör mig är att skräckpropagandan riktar sig mot ett märke som håller en låg prisnivå. Det kan leda till att någon som har en begränsad budget köper dyrare alternativ som kanske inte genomgått samma tester. Nu säger jag absolut inte att Cetaphil är ensamma om att ha produkter med mineraloljor. De har verkligen letat upp en bra förklaring som reder ut mina frågor. Det jag tycker vi måste bli bättre på är att kontrollera information hos pålitliga källor och inte bara lyssna på den som skriker högst.

Min slutsats är att Cetaphil är helt ofarlig att använda om du inte har någon allergi/ överkänslighet för något ämne i produkterna.

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *