https://www.storytel.com/se/sv/books/ja-skiter-i-att-det-är-fejk-det-är-förjävligt-ändå-om-myter-på-nätet-fejkade-berättelser-och-vikten-av-källkritik-206458

Inlägget innehåller annonslänkar till Storytel

Jack Werner Jag skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå är en bok om hur vi sprider osanningar och vandringssägner. Ni som hittat till mig för att läsa om skönhet undrar säkert varför jag tar upp en sån bok här men sanningen är att inom skönhet sprids så mycket halvsanningar och sagor att man ibland blir mörkrädd. Tror ni mig inte så gå in på valfri skönhetsgrupp på Facebook eller läs lite mixade influencers inlägg så ser ni kanske hur illa det är.

Boken tar upp hur vi sprider varningar om vita skåpbilar och vilka syften det har. Vem har inte sett en sån varning om att det stryker runt en vit skåpbil med regn ZZZ111 och liknande.

Titeln är saxad från en debatt när en man insåg att han hade fel men skriver Jag skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå för att understryka hur fel han tycker det är.

I en tid när vi kan få stöd för vilken galen teori som helst på nätet är källkritik väldigt viktigt. I slutet ger han många goda råd om hur du kollar en uppgift innan du sprider den vidare. Varje individ bär ett ansvar för vad den sprider för information och det du skriver kan vara just det som stödjer en ide på ett sätt som du inte tänkt.

Kapitlet om Bonzaikatter bevisar hur ett skämt fick stor spridning och djurskyddsföreningar fick order av vänliga människor om att vidta åtgärder trots att bonzaikatter inte finns. Främlingsfientliga sidor är speciellt skrämmande enligt mig eftersom de målar ut ett vi och dom som leder till ökad polarisering. Det finns onda människor på jorden med det har extremt lite med hudfärg att göra.

Enligt mig bör nog alla läsa den här boken för att få sig en tankeställare. Ni beautynördar som ändå inte fattat hur illa mytbildning inom skönhet är säger jag bara, googla mer om parabenskräcken och möglig hudvård. Ett annat exempel är väl skräcken mot mineralolja

Jack Werner Jag skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå finns bland annat hos Storytel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *