Ekologiskt Okategoriserade Varför, lite fakta bakom påståenden

Neroli

Inlägget kommer uppdateras löpande med information.

Neroli är en ingrediens som man hittar i många produkter som jag tycker om men som ni kanske vet tycker jag om att nörda ner mig i ingredienser så jag har försökt samla in lite fakta om neroli. Det utvinns från pomeransblommor. Framförallt använder man enligt Wikipedia oljan till parfym men det har även egenskaper som är bra i hudvård. Det sägs att den finaste nerolin hittar man i Frankrike och Tunisien.

Annons

Jag tycker om naturliga ingredienser när de används klokt och äkta neroli har fantastiska egenskaper. För att utvinna 1gram eterisk olja krävs det 1 kg neroliblommor. Det är alltså en dyrbar ingrediens som det finns värde för företagen att luras med. Om du hittar billig eterisk neroliolja bör du vara vaksam. En riktlinje jag hittade på nätet var 85-150kr per ml och uppåt. Kostar den mindre är det knappast äkta. Vanligt är att man tar med bladen i destilleringen för att få mer olja. Det händer även att man bladar in blommor från shaddock-grapefrukt och det är det vanligaste sättet att fuska upp volymen. Det är också vanligt att man blandar äkta neroliolja med petigrainolja och i cologne så går det att ersätta neroli med terpenfri petigrain. Det finns även fullskaliga kopior där man kallar apelsinblomsessens neroli och båda kan kallas för orange flower oil. Det finns helt syntetiskt framtagen neroli men där har WHO rekommenderat ett maximalt intag på 1,5 mg per kilo kroppsvikt.

Annons

Bara att odla blommorna kräver stora resurser och ingen människa jobbar gratis så prislappen är en bra indikator på om det är kvalitet eller inte. När vi kollar på ekologiska produkter så tycker jag att både ursprung och spårbarhet är väldigt viktigt. Jag vill kunna veta att mina ekologiska produkter verkligen är framtagna på bästa tänkbara sätt för naturen och människorna som hanterar dem.

  • Pomernansessens används ofta och den tas från frukt och blad. Du har inte samma doft och effekt.
  • Petigrainessens utvinns ur pomeransbladen.
  • Orangeblomsvatten görs av destilleringsvattnet som blir över när man tar fram neroliolja.

Oljor har en förmåga att härskna och Neroli är en av de minst hållbara. Den ska förvaras mörkt och utan luft. Den klarar inte heller värme så det bästa är att förvara neroliolja i kylen. En fräsch olja är gul men blir brunare ju äldre den blir.

Onödigt vetande som ändå är underhållande: Runt 1600-talet förknippades doften med prostituerade eftersom den även har använts som afrodisiakum.

Källor: http://www.shenet.se/ravaror/eoneroli.html

Relaterade inlägg

IS Clinical pro-heal serum advance

IS Clinical pro-heal serum advance

IS Clinical pro-heal serum advance är ett lugnande serum som ska jämna ut hudtonen. Den passar för hud med akne, rosacea och pigmenteringar men ska även kunna förbättra hudstrukturen.

Förutom antioxidanter innehåller IS Clinical pro-heal serum advance även en avancerad C vitamin (L-askorbinsyra) i en kombination av botaniska extrakt från olivblad och koppar tripeptid. E-vitaminet boostar andra antioxidanter som t ex vårt älskade glowvitamin C. A-vitamin förbättrar hudstrukturen och bevarar fuktnivån. Effekten det ska ha är att lugna huden och minska irritationer och inflammationer.

Actyva nutrizione ricca mask

Actyva nutrizione ricca mask

Actyva nutrizione ricca mask är en intensivbehandling för torrt och känsligt hår. Det ska göra håret mjukt, ge volym och lätt att reda ut. Självklart ska behandlingen även…

Garderobsrensning

Ibland behöver man göra en garderobsrensning och idag började jag. Shopping har alltid varit något jag gillar men en överfull garderob utan överblick är inte kul. På senaste…

Kiehl's Midnight Recovery Concentrate ansiktsolja

Kiehl’s Midnight Recovery Concentrate ansiktsolja

Kiehl’s Midnight Recovery Concentrate ansiktsolja är en olja som ska minska fina linjer och rynkor. En liten fundering. Har du tänkt på varför det kallas för fina linjer…

Rosenserien calming moisturizer

Rosenserien calming moisturizer

Rosenserien calming moisturizer är en dag och nattkräm som ska reducera rödhet i huden. Den ska återfukta och mjukgöra samtidigt som den stärker kapillärerna i huden, det gör blodkärlen mindre framträdande och får huden att se lugnare och jämnare ut. Alla hudtyper ska kunna använda den men framförallt ska den fungera för de med rosacea och ytliga kärl.

bodybee stift

Bodybees bee natural stick

Bodybees bee natural stick är ett naturligt fast balm som smälter vid kroppstemperatur. Du kan hade det på kroppen och ansiktet. Jag har den ofta till händerna. Det…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *