Dag 2 på Stockholm Beauty Week höll Fredrik Paulún ett seminarium tillsammans med Dynamic Code om hur du gör rätt kostval efter din inre kompass. Det låter helt galet tills man inser att vår inre kompass är ganska ur funktion. Genom att ställa in kompassen rätt kommer vi kunna göra klokare val och må betydligt bättre.

Det här eventet var även en smyglansering av hans nya bok som kommer i augusti

https://podcasts.apple.com/se/podcast/n%C3%A4ringspodden/id1230212671?i=1000564919159

För att veta riktningen vi behöver ta så är det bra att veta åt vilket håll vi ska gå. Ett test kan visa brister och intoleranser som vi bör se upp med. Även om alla kostråd säger ät bröd så är ju det inte en bra ide om du har glutenintolerans så ett test kan visa mycket men självklart går det att ställa in kompassen utan tester. Testerna gör det bara enklare att hitta riktningar.

Annons

Kan man verkligen få kroppen att känna vad den behöver? Ja om man äter sund mat men vi börjar tappa bort vad en bra diet innehåller. Av samma skäl så finns det en uppsjö med kostupplägg eftersom vi hela tiden letar en enkel lösning. Det allra viktigaste att komma ihåg i vår moderna livsstil är att våra kroppar och hjärnor är utformade efter att hitta snabb energi. I naturen är det inte lätt att överäta sig på kalorier. Om du skulle vräka i dig samma sockermängd som finns i godis i form av äpplen så ger du upp snabbare än om du äter godis.

Problemet är i stort att vi har en obegränsad tillgång till snabb energi och är du hungrig vill hjärnan hitta en snabb energi och då vill den hellre ha godis än grönkål. Genom att inte bli överhungrig eller törstig kommer kroppen att låta bli överdrivet sötsug och du blir sugen på klokare alternativ. Nyckeln är att inte släppa igång den primitiva delen av hjärnan som vrålar efter kortsiktiga lösningar. Förbered om du vet att du kommer ha en stressig dag och ont om tid till att äta.

Annons

Kartlägg dina behov. Det finns en uppsjö av hjälpmedel. Wearables som applewatch och liknande visar både sömn och rörelse. Det finns även tester som kan vara till hjälp men försök att nå dina behov dagligen för att få din kropp att bli klokare. Om du sover för lite kommer kroppen börja skrika efter snabb energi för att hålla dig vaken. Om du rör dig för lite mår inte heller kroppen bra. Testa dig fram till en optimal nivå

Kalibrera din kompass genom att få rätt stressnivå, undvik sömnbrist, få rätt mängd solljus och känn smaker. Biten med känn smaker håller jag så mycket med om. Mat med lätta smaker äter man ofta mycket av. När jag gör tacosås är den utan tillsatser och ofta ganska stark vilket gör att någon tesked räcker. De gånger jag köper färdig så äter jag betydligt mer och den innehåller dessutom en massa onödiga tillsatser. Sikta på att äta smakrikt och rent så blir nyttiga val lättare och du äter dessutom mindre. Forskning har tydligen visat att du kan dra ner så mycket som 20% på ditt totalbehov bara genom att äta smakrik mat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *